Szobrot emelnek Luthernek és Kálvinnak… Bukarestben?

Ezt azért nem gondoltuk volna.
Hirdetés

Csütörtökön közzétették a bukaresti főpolgármesteri hivatal újabb költségvetés-kiegészítési tervét, amelyet a tanácsnak kell megszavaznia. Ebben nincs is semmi különös, előfordul az ilyen.

A tervben van mindenféle, hasznos és szép költségvetési tétel. Többek közt olyanok is, amelyeket egyes bukaresti műemlékek létrehozására szánnak. És itt jön a meglepetés. Mert Ștefan cel Mare, Henri Mathias Berthelot és Ion Luca Caragiale szobrát még érteni véljük. Luther Márton és Kálvin János páros szobrától viszont kicsit eltáthatja a száját akárki.

Egy normális országban persze ezzel se lenne semmi baj. Viszont épp a 100 éves centenáriumát ünnepelni készülő Románia vagy, ha tetszik, Ortodoxisztán fővárosában… Luther és Kálvin?

A dokumentum szerint a szoborpárra 2,5 millió lejt szán a Gabriela Firea vezette főpolgármesteri hivatal. Kérdés: vajon miért? Talán meg akarnak emlékezni a reformáció 500-ik évfordulójáról? Vagy ily módon akarnak kedveskedni az erdélyi (és onnan Bukarestbe költözött) magyar (és szász) reformátusoknak, lutheránusoknak, köztük Iohannis elnöknek? Esetleg ezzel akarják bizonyítani Európának, a világnak a messze földön híres román toleranciát és multikulturalizmust? Talány.

És persze az is kétséges, hogy a tanács megszavazza a fantasztikus tervet.

Hirdetés