Kikiáltották Katalónia függetlenségét, Madrid feloszlatta a katalán kormányt

A katalánok bekeményítettek, ki tudja, mi lesz ebből.
Hirdetés

Megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában.

A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Egyelőre nem sokat jelent „Katalónia függetlensége”

Mégpedig azért, mivel a spanyol alkotmánybíróság minden bizonnyal illegálisnak minősíti majd a katalán parlament pénteki határozatát, ahogy a népszavazás eredményével is tette. Másrészt a független Katalóniát nagyon kevés ország ismerné el.

Az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A voksolás előtt Carme Forcadell házelnök felolvasta a javaslatot, amelyet a kormányzó Junts lep Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és Népi Egység (CUP)  párt politikusai nyújtottak be, és amelyről nem tartott vitát a parlament.

Ebben az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy „a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam”. Tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Nem sokkal ezután a spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva

a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

A spanyol kormány előterjesztését a jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál.

Az intézkedések az elfogadást követően akkor lépnek életbe, ha megjelennek a hivatalos állami közlönyben.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök bejelentette: a kormány feloszlatja a Carles Puigdemon által vezetett katalán kormányt és előrehozott választásokat ír ki. A kormány intézkedett, hogy átvegye a régió közvetlen ellenőrzését – mondta.

Mi az a 155-ös cikkely?

A spanyol alkotmány 155-ös cikkelyének alkalmazása azt jelenti, hogy a spanyol kormány „minden szükséges lépést” megtehet annak érdekében, hogy közbelépjen egy régióban válság esetén. Lehetővé teszi, hogy a madridi vezetés leváltsa a katalán vezetőket és ellenőrzése alá vonja a régió pénzügyeit, a rendőrséget és a közszogálati médiát.

Hirdetés

Rajoy a szenátus ülésének kezdetén hangsúlyozta: a 155-ös cikkelyt most először készülnek alkalmazni és ez rendkívüli dolog, ám a kialakult helyzet is az.

Katalóniában figyelmen kívül hagyták, megsértették a törvényeket, és ezt el is ismerték. Elfogadtak egy „új törvényességet” anélkül, hogy azt megtehették volna. Antidemokratikus, az európai demokratikus értékekkel ellentétes intézkedések sorát hozták – sorolta a kormányfő, hogy mi indokolja kabinetje lépéseit.

„Mindennek vannak következményei” – jegyezte meg.

Sem az EU, sem az Egyesült Államok nem tapsol a katalánoknak

Nincs újabb hozzáfűznivalója az Európai Bizottságnak a katalóniai helyzethez – közölte a brüsszeli testület illetékes szóvivője pénteken, röviddel azután, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot.

„Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk” – mondta Mina Andreeva.

Az Európai Bizottság a válság kirobbanása óta többször is felszólított az alkotmányos rend tiszteletben tartására, valamint a helyzet tárgyalásos rendezésére, és párbeszédet sürgetett a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette, Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke péntek délután leszögezte: semmi nem változik az Európai Unió számára, továbbra is Spanyolországot tartja az egyetlen tárgyalópartnerének. Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy részesítse előnyben az „érvek erejét” az „erő érvével” szemben.

A washingtoni külügyminisztérium állásfoglalásában hangsúlyozta: az amerikai kormányzat szerint Katalónia Spanyolország szerves része, és az Egyesült Államok támogatja a spanyol kormány alkotmányos erőfeszítéseit egy erős és egységes Spanyolország megőrzésére.

 

Spanyolország lakosságának 16 százaléka Katalóniában él.
A spanyol exportok 25,6 százaléka Katalóniából származik.
Katalónia termeli a spanyol GDP 19 százalékát.
A Spanyolországba irányuló külföldi  befektetések 20,7 százaléka Katalóniába megy.
(BBC)
 

 

Hirdetés