Zászlófelvonással kezdődik október 23.

Az '56-os forradalom emlékére most lyukas az egyik magyar zászló a budapesti parlament főlépcsője felett.
Hirdetés
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnökének jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján hétfő reggel az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren.
 
A szakadó esőben, erős szélben zajló ünnepségen a lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység. A Parlament főlépcsője feletti két erkélyen egy-egy magyar zászló lengett, az egyik a forradalom emlékére lyukas volt.
 
A ceremónián jelen volt a magyar kormány több tagja, részt vettek katonai és állami szervezetek képviselői, ott volt a diplomáciai testület több tagja. A központi programok kiemelt rendezvényét 15.00 órakor a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Emellett a fővárosban, országszerte és külföldön is számos megemlékezéssel, programmal várják az ünneplőket, családokat.
 
MTI Fotó: Illyés Tibor 
MTI Fotó: Illyés Tibor
 

Kolozsváron 

12 órától vetítik a Tisztelet a hősöknek. 1956 erdélyi mártírjai sorozatot a Kolozsvári RMDSZ Szentegyház utcai székházában. A sorozat hat, egyenként 25-30 perces filmből áll, amelyeben egykori meghurcoltak elevenítik fel emlékeiket.
 
Az 1956-os forradalom 61. évfordulóját a sétatéri ’56-os emlékműnél ünneplik 15 órától. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buchwald Péter, a Kolozsvár Társaság elnöke, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Csoma Botond parlamenti képviselő és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. A megemlékezésen fellép a János Zsigmond Unitárius Kollégium kórusa, Ördög Ödön karnagy vezetésével. A megemlékezés koszorúzással zárul.
 
A megemlékezést követő további ünnepi események: 
16:30 – Felekezetközi ünnepi istentisztelet és megemlékezés a Kolozsvár-Belvárosi unitárius templomban
18:00 – In memoriam 1956 – Gálaest az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából a Kolozsvári Magyar Operában
18:00 – #BARIKÁD – az ’56-os szabadságharc romantikája. Audio-vizuális slam produkció a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében
19:56 – Október 23-i megemlékezés és fáklyás menet a Mátyás király szülőháza előtti téren

Hirdetés