Kövesi szerint nem volt szakszerű a korrupciós ügyészségnél lefolytatott vizsgálat

A DNA főügyésze szerint az igazságszolgáltatási felügyelet munkatársai párhuzamosan dolgoztak, és egymástól eltérő következtetésekre jutottak.
Hirdetés

Bírálta és következetlennek nevezte az Igazságszolgáltatási Felügyelet által az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA) végzett ellenőrzést Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) pénteki ülésén, amelyre azért kapott meghívást, hogy ismertesse álláspontját a jelentéssel kapcsolatban. Kövesi rámutatott: nem született egységes jelentés, a konklúziók pedig nem összehangoltak.

A főügyész szerint nem egy, hanem három jelentés is született az általa vezetett intézménynél végzett ellenőrzés nyomán. Az egyik ezzel kapcsolatos dokumentum állítólag meg is állapítja, hogy a jelentés struktúrája és elkészítése nem felel meg az ilyen ellenőrzésekkor alkalmazandó eljárás szabályainak.

A főügyész szerint ugyanígy az ügyészek konklúziói is eltérnek egymástól, mint ahogyan az ellenőrzés során alkalmazott módszertan sem volt egységes.

„Az ellenőrzés során folyamatosan előfordult, hogy az azt végző csapat tagjai más-más véleményen voltak annak kapcsán, hogy mit vizsgáljanak, hogyan vizsgáljanak, milyen időszakot vizsgáljanak, noha az ellenőrzési módszertan egységes” – fogalmazott a főügyész, hozzátéve, hogy meglátásuk szerint ezen véleménykülönbségekkel magyarázható az, hogy később több, egymástól eltérő jelentés került a felügyelet vezetősége elé.

Kövesi szerint arra is volt példa, hogy az ellenőrzést irányító ügyész azt mondta, bizonyos dossziékat nem kell ellenőrizni, a másik csapat azonban később elkérte azokat az iratcsomókat.

A főügyész szerint az Igazságszolgáltatási Felügyeletnek a DNA-nál ellenőrzést végző ügyészei több cédulát is „elhagytak” az ellenőrzött akták között. Egy ilyen papírdarabot, amelyen több ügyirat száma szerepelt, be is mutatott.

Hirdetés

„Az ellenőrzés során megfigyeltem bizonyos dolgokat, de lehet, hogy ezekről csak a zárt ajtók mögötti ülésen beszélek részletesebben. Az volt a benyomásunk, és ez utólag be is igazolódott (…), hogy csak bizonyos dossziékat ellenőriztek, csak bizonyos ügyészi tevékenységeket vizsgáltak, csak bizonyos ügyiratok bizonyos dokumentumait olvasták el (…) az ellenőrző testület egyes tagjai. Itt van egy a felügyelet által elveszített sok cédula közül. Abban az értelemben veszítették el, hogy betették bizonyos iratok közé, amelyek aztán elkallódtak. Szabad szemmel is látható, hogy bizonyos ügyiratok számai szerepelnek ezen (…), majd a felügyelő kitölti a nyilvántartásban, hogy hol található az a bizonyos dosszié és mi történt vele” – állította Laura Codruţa Kövesi.

A DNA átvilágítását Tudorel Toader igazságügy-miniszter rendelte el annak nyomán, hogy az alkotmánybíróság kimondta: a DNA túllépte a hatáskörét, amikor kivizsgálta, milyen körülmények között fogadta el a büntető törvénykönyv módosítását célzó, sokat vitatott 13-as sürgősségi kormányrendeletet. A miniszter közölte: nem zárja ki, hogy a főügyészek távoznak a tisztségükből.

Toader pénteken azt mondta: nem szabta meg az ellenőrzés tematikáját, sem az ezzel kapcsolatos eljárást, sem az ellenőrzést végző testület összetételét.

Hirdetés