Egy negyedik miniszter is repülhet a kormányból

Amennyiben a szociáldemokraták rá tudják venni koalíciós partnerüket az „áldozat” meghozatalára.
Hirdetés

Könnyen megtörténhet, hogy a kormányból távozó miniszterek sora nem ér véget azzal a három szociáldemokrata párti (PSD) tárcavezetővel, aki csütörtökön este benyújtotta lemondását: a PSD vezetői 10 órakor találkoznak koalíciós partnerük, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetőségével, és a Digi 24 hírtelevízió szerint arról tárgyalnak, hogy az ALDE által a kormányba küldött Viorel Ilie parlamenti kapcsolatokért felelős minisztert is leváltsák.

Mint megírtuk, a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) csütörtöki ülésén lemondott Sevil Shhaideh regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter, Răzvan Cuc szállításügyi miniszter és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter. A végrehajtó bizottság nem sokkal éjfél előtt fogadta el a lemondásukat.

A lemondások és az azok körüli huzavona előzménye, hogy Mihai Tudose miniszterelnök bejelentette: nem tűr meg tovább a kormányában olyan minisztereket, akik ellen bűnvádi vizsgálat indult, vagy akik ellen a korrupcióellenes ügyészség a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérte. Shhaideh és Plumb mellett Ilie is ebben a helyzetben van – Cucnak „csupán” az eredmények hiánya miatt kellett távoznia –, azonban

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke közölte: elismerik ugyan, hogy a miniszterelnök joga az előzetes elemzések nyomán kormányátalakítást végrehajtani, és azt is megjegyezte, hogy a teljesítmény és a hozzáértés hiányára vonatkozó érvet érthetőnek tartja, a DNA-vizsgálatra vonatkozót azonban nem, miután az utóbbi időben számos bizonyíték került napvilágra arra vonatkozóan, hogy a DNA munkatársai visszaéltek hatalmukkal, ami megkérdőjelezi a jogállamiságot, és egy több-kevésbé okkult erőkből álló párhuzamos állam létére utal. „Nem elfogadható, hogy a DNA úgy alakítson kormányt, ahogy akar” – szögezte le, kijelentve: fenntartják Viorel Ilie politikai támogatását, és emlékeztetett, hogy a szenátus elutasította a bűnvádi eljárásra vonatkozó DNA-felkérést.

Ilie ellen bizalmas információk felhasználására vagy az ezekhez való hozzáférés engedélyezésére való felbujtás miatt indított volna eljárást a DNA.

Hirdetés

A vádhatóság szerint a minisztérium versenyvizsgát hirdetett több állásra, és a már miniszteri tisztségben lévő Viorel Ilie rávette kabinetvezetőjét, Felicia Elena Popot, hogy a vizsgáztató bizottság két tagjától, Maria Alexandrescutól és Mihai Cornel Zahariától szerezze meg a július 31-i versenyvizsga tételeit, valamint a javítókulcsot.

A bizottság tagjai július 28-án át is adták a kért dokumentumokat a kabinetvezetőnek, jóllehet tudatában voltak, hogy azok nem a nyilvánosságnak szánt információk, és hogy azokat a jelentkezők némelyikének tudomására fogják hozni.

A DNA szerint Felicia Elena Pop még aznap továbbadta a tételeket és a megoldásokat néhány kiválasztott jelentkezőnek, akik, az egyezség szerint, előre megírták a dolgozatukat, amit a vizsga alatt csak ki kellett cserélniük.
 

Hirdetés