Mihai Tudose és Liviu Dragnea a PSD székházában
Noaptea ca hoții
szabot
2017. október 13. péntek, 00:00
Mihai Tudose átverte a PSD-n, amit akart: átalakítja kormányát. Távoznak a korrupcióval gyanúsított miniszterei, miközben Dragnea állami intézményeket fenyegetett meg.
A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) csütörtöki ülésén lemondott Sevil Shhaideh regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter, Răzvan Cuc szállításügyi miniszter és Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter. A végrehajtó bizottság nem sokkal éjfél előtt fogadta el a lemondásukat – derült ki a hosszú ülés után.
 
A PSD vezetése holnap délben ismét összeül, hogy döntsön a most lemondott miniszterek lehetséges utódjairól, és koalíciós megbeszélést is tartanak a kisebbik kormányzópárttal, az ALDE-val.
 
A csütörtök éjszakai döntést Liviu Dragnea pártelnök jelentette be, aki elmondta, a végrehajtó bizottság tagjai egyöntetűen támogatták a távozó minisztereket, értékelték a miniszteri funkcióban kifejtett munkájukat és professzionalizmusukat, és nem akarták a lemondásukat. Végül szinte mindenki haragosan és frusztráltan távozott a közel nyolc órás ülésről. (Két héttel ezelőtt a párt országos tanácsa még úgy döntött, Shhaideh és Plumb minisztereknek nem kell távozniuk a tisztségükből.)
 

A látványosan letört pártelnök és a megviselt benyomást keltő kormányfő

az ülés utáni közös sajtótájékoztatón elég ellentmondásos üzeneteket fogalmazott meg, de egyértelmű magyarázatot nem adott arra, miért fogadta el a végrehajtó bizottság a miniszterek lemondását, ha az ülés zömében a tagok ellenezték azt. 
 
Tudose azt mondta, a Belina-ügyben meggyanúsított Sevil Shhaideh és Rovana Plumb már akkor bejelentette lemondási szándékát, amikor a DNA nyilvánosságra hozta, hogy gyanúsítottak abban az ügyben, amelyben a kormány a vádhatóság szerint illegálisan utalta át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei tanácsnak még 2013-ban. És hogy akkor Dragnea és más párttársakkal együtt sikerült megállítani őket. Rovana Plumb láthatóan nem értette, amikor az újságírók ezzel az epizóddal szembesítették.
 
Dragnea azt mondta, a két hölgy már nem bírja tovább a nyomást, illetve nem akarták veszélyeztetni azt, hogy a PSD kormányon maradjon. Úgy fogalmazott, hogy Shhaideh azt mondta az ülése, ő és családja már nem bírja elviselni ezt a pokoli nyomást a bűnvádi dosszié miatt.
 
Ehhez képest a mostani ülésről távozó Sevil Shhaideh azt mondta, tegnap döntötte el, hogy lemond, a mai ülésen pedig végig ragaszkodott ehhez a döntéshez. A szeptember végi nyilatkozata is ezt támasztja alá, akkor kijelentette, semmikép sem mond le amiatt, hogy nyomozás indult ellene.
 
Rovana Plumb is azt sugallta az ülés után, hogy nem személyes megfontolásból, hanem a párt és a kormányzás épségének megóvása miatt, politikai okokból távozik, magát pedig ártatlannak tartja a Belina-ügyben.
 

Tudose megzsarolta a pártot?

Dragnea azt is hangoztatta, hogy a kormányátalakítás körül kirobbant válságnak az is volt az oka, hogy nem volt következetes a párt kommunikációja sem a belső fórumokon, sem a nyilvánosság felé, és az intézmények közötti kommunikáció sem volt egyértelmű. Mindenki hibázott az utolsó időszakban, mondta, például hagyták magukat befolyásolni párton kívüli emberek által.
 
Răzvan Cuc sem kommunikálta hatékonyan, milyen procedurális akadályokat kellett legyőznie a szállításügyi minisztériumban az uniós finanszírozás beindításához, csak most magyarázta el őket, mondta Dragnea, aki szerint a következő miniszter jóval szerencsésebb állapotban találja majd a tárcát, mint Cuc.
 
Mihai Tudose számításba vette azt is, hogy lemond kormányfői tisztségéről, árulta el Dragnea hozzátéve, hogy ezt nem feltétlenül a bizottsági plénum előtt mondta ki Tudose, ő viszont lebeszélte erről, mert a hibáival együtt is túl jó kormányfő ahhoz, hogy távozzon. (A stiripesurse.ro portál az ülés közben kiszivárgott információra hivatkozva korábban azt írta, Dragnea egyértelműen kijelentette, hogy nem akar harmadjára is Iohannis elé járulni egy új kormány és miniszterelnök kinevezésével.)
 

Dragnea fenyeget

A pártelnök rövid nyilatkozatát gyakorlatilag fenyegetéssel zárta: egyetlen állami intézmény se higgye azt, hogy a PSD hagyja magát leigázni politikai vagy kormányzati tevékenységében. (A pártelnök valószínűleg az ügyészségekre, elsősorban a Korrupcióellenes Ügyészségre célzott.)
 
Tudose pedig azt szeretné, ha Sevil Shhaideh távozása után is a kormányzati apparátusban folytatná a munkát, mert jó abban, amit csinál.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23521
Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Enescu muzsikája helyett ma reneszánsz sláger szól a városháza tornyából.
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
Többek közt ezt is megtudhattuk Boros Zoltántól, akinek szakmai és életpályáját egy jó hangulatú kolozsvári esten követhettük végig.
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.