A képviselők hajának hosszáról folyt a paláver a román parlamentben

Milyen fontos dolgok vannak a mioritikus hazában. Az önök pénzén.
Hirdetés

A képviselők háza szerdán elfogadta a szenátorok és képviselők „illemkódexét”. Amely többek között kimondja, hogyan kell illendően viselkednie, beszélnie, milyen ruházatot illik viselnie, és egyáltalán, hogy kell kinéznie egy választott honatyának. A parlamenti többség ugyan elfogadta a kódexet, viszont leszavazta az ellenzék összes kiegészítését. Ettől persze az ellenzék nem lett boldogabb.

Így kerülhetett sor egy rakás csípős megjegyzésre. Corneliu Bichineț, a Népi Mozgalom Párt képviselője rákérdezett, hogy a hippi korszakot idéző frizurájú Mihai Goțiu (Mentsétek meg Romániát Szövetség, USR) képviselőnek levonják-e majd a fele fizetését, ha nem hajlandó illendő módon megnyiratkozni.

Mihai Goțiu, a hosszú haj és laza öltözékek híve természetesen szintén reagált az illemszabályokra, mondván, hogy legközelebb elmegy egy divattervezőhöz, egy hajszobrászhoz és esetleg egy nyelvészhez is, mielőtt belép a parlamentbe.

Cristian Seidler, az USR képviselője Florian Pittiș elhíresült slágerének egy sorával reagált az illemkódexre: Nem számít, milyen hosszú a hajam, az számít, mennyit és hogyan gondolkodom.

Hirdetés

Varujan Pambaccian kisebbségi parlamenti képviselő inkább intelligenciatesztet és pszichiátriai vizsgálatot rendelne el a honatyák számára, ha már muszáj. Szerinte hasznosabb lenne.

Hogy Románia parlamentjében időnként eléggé szabad szájúan beszélnek honatyáink, tudjuk. Tessék, itt egy egész csokorra való. Azt nem tudjuk, hogy az említett parlamenti illemkódex mennyiben tudja decens magatartásra bírni a mocskos szájú politikusokat, ha nem igazán jár büntetés a kihágásokért. Mi több, a kódex semmiféle előírást nem tartalmaz a szenátorok és képviselők erkölcsi tartására vonatkozóan, ahogy azt az Európai Tanács kérte.

Hirdetés