Tudose: külhoni románok, gyertek haza!

Vonzóvá akarják tenni a hazaköltözést.
Hirdetés

A kormány támogatását fogják élvezni azok a törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy a külföldön élő román állampolgárok számára vonzóvá tegyék a hazaköltözést – közölte hétfőn Mihai Tudose miniszterelnök a RePatriot projekt képviselőivel tartott megbeszélésen.

A kabinet közleménye szerint a RePatriot képviselői a külföldön élő román vállalkozók számára kedvező törvényi keretet és közpolitikákat sürgettek, arra a tanulmányra hivatkozva, mely szerint a külhoni románok 57%-a szívesen visszatérne szülőföldjére.

Tudose miniszterelnök azt mondta: a kormány támogatását fogják élvezni azok a törekvések, amelyek arra irányulnak, hogy a külföldön élő román állampolgárok számára vonzóvá tegyék a hazaköltözést. Ennek a támogatásnak nem szabad politikafüggőnek lennie, tette hozzá a kormányfő.

A kormány ugyanakkor olyan törvényi keret kidolgozását tervezi, amely a külhoni románok és az itthonmaradottak közötti kapcsolatot erősíti, és alkalmazkodik előbbiek új igényeihez – derül ki a közleményből. Ezt a célt szolgálja három jogszabály-tervezet is, amely jelenleg parlamenti megvitatásra vár, és amely a külhoni románok támogatását szabályozná, illetve közösségi központok létesítését írná elő a külföldön élő románok számára.
 

Hirdetés