Új módszerrel loptak az erdélyi bankcsalók

Banki informatikai rendszer pár másodperces fáziskésését használták ki arra, hogy több mint 70 ezer lejt nyúljanak le.
Hirdetés
Bankcsalókat leplezett le a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) Kolozs megyei ügyosztálya. A Kolozs, Szilágy, Maros és Brassó megyében tevékenykedő csalók új módszert alkalmaztak: elhelyeztek egy összeget egy számlán, majd kihasználva az informatikai rendszer néhány másodperces késlekedését, szimultán felvették a pénzt a bankfiókban és egy pénzkiadó automatánál is.
 
A DIICOT közleménye szerint Fekete Marczika István, Ioan Purcar és Sorin Purcar 2016-ban bűnszövetkezetet hozott létre, amelyhez később további három személy csatlakozott. Meggyőztek 34, többnyire szűkös anyagi körülmények között élő személyt, hogy – pénz fejében – nyissanak bankszámlát, majd miután ez megtörtént, elkérték tőlük a bankkártyát és a PIN-kódot. 
 
Még ugyanaznap hozzávetőlegesen 4000 lejes összeget helyeztek el a számlán, majd a szervezet egyik tagja elkísérte a számla tulajdonosát a bank egy másik fiókjához, hogy felvegye a pénzt. A tulajdonos – kísérője utasítására – igényelte a banki alkalmazottól a 4000 lejes összeg felvételét, és amint utóbbi elindította az eljárást, a kísérő ezt telefonon jelezte a bűnbanda egy másik tagjának, aki szimultán ugyanazon pénzintézet egyik bankautomatájából is kikérte az összeget. 
 
Kihasználva azt a néhány másodpercet, amíg az alkalmazott által elindított művelet információi eljutottak a bank szerveréhez, kétszer vették fel az összeget ugyanarról a számláról. Az ügyészek szerint ezzel a módszerrel összesen 72.249 lejjel károsították meg a bankot.
 
A három gyanúsított ellen bűnszövetkezet létrehozása, folytatólagosan elkövetett informatikai csalás és informatikai rendszerekhez való törvénytelen hozzáférés miatt indult eljárás. 

Hirdetés