Ez igen: 29 millió eurós adócsalást göngyölített fel a rendőrség

Használt olaj begyűjtésével foglalkozó cégek érintettek az ügyben.
Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági bűncselekmények elleni osztálya csütörtökön 53 házkutatást tart Bukarestben és 22 megyében egy 29 millió eurós adócsalási ügy miatt.

A gyanúsítottak használt olaj feldolgozásáról kiállított elismervényekkel csaltak adót.

A rendőrség Arad, Argeş, Bacău, Bihar, Buzău, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Dâmboviţa, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Galac, Maros, Olt, Prahova, Szeben, Suceava, Teleorman, Temes és Vrancea megyékben tart házkutatást 17 kereskedelmi vállalat székhelyén és telephelyén. A cégek használt olaj begyűjtésével, eladásával vagy megsemmisítésével foglalkoztak, és a feldolgozott olajról elismervényeket állítottak ki.

A kivizsgálásokból kiderült, hogy egyes vállalkozások, amelyek ipari olajat értékesítettek a nemzetközi piacokon, a könyvelésekbe és más hivatalos okiratokba fiktív ügyleteket vezettek be, amelyek azt bizonyították, hogy teljesítették kötelezettségeiket a használt olajak feldolgozására vonatkozóan.

Hirdetés

Az olajat importáló vállalkozások ily módon 2 lej/liter adó kifizetése alól mentesültek, amit a Környezetvédelmi Alapba lettek volna kötelesek befizetni 2011. január 1. és 2013. december 31. között.

Az ügyletek által 29 millió euróval károsították meg a Környezetvédelmi Alapot.

Hirdetés