Bányászok rekedtek a föld alatt Lupényban (FRISSÍTVE)

Beomlott egy járat.
Hirdetés

Frissítés:

A bányavállalat székhelyére hívták annak a három bányásznak a hozzátartozóit, akik a lupényi bányaomláskor a föld alatt rekedtek, hogy közelről követhessék a mentési munkálatokat, de azért is, hogyha szükséges, egy pszichológus segítségét is igénybe vehessék.

A területi munkafelügyelőség hivatalból indított eljárást az ügyben. A főfelügyelő, egy csoport szakember élén lement a bányába, hogy a helyszínen végezzen ellenőrzéseket.

Oana Stoicuţa, a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum szóvivője azt nyilatkozta, hogy az omlást a helyi geológiai tényezők okozták.

A szóvivő „elővigyázatosságra” intett, ami a bennrekedtek túlélési esélyeit illeti, és nem tudta felbecsülni mennyi ideig tarthatnak a mentési munkálatok

—-

A petrozsényi ügyészség bűnügyi eljárást indított csütörtökön a lupényi bányaomlás kapcsán, amelyben három vájár a föld alatt rekedt – tájékoztat a legfőbb ügyészség által az Agerpres hírügynökségnek küldött közlemény. A helyszínre kivonultak többek között a rendőrség és a munkafelügyelőség képviselői, a nyomozást egy ügyész vezeti.

—-

Biztossá vált az az információ, hogy abban a fejtésben, amelyik beomlott, nem 14, hanem 11 vájár dolgozott, nyolcuknak sikerült feljönniük a felszínre, közülük szállították egyik bányászt kórházba. Egy mentőcsapat alászállt a bányába, a bánya bejáratánál a katasztrófavédelem mentőautói várakoznak.

Darius Câmpean szakszervezeti megbízott szerint a mentési akció néhány óráig elhúzódhat, annak függvényében, hogy mivel szembesül a mentőcsapat a mélyben. Az első információk szerint az omlás egy 10 méter hosszú fejtési tárnában történt.

Hirdetés

A Zsil-völgyén négy működő bánya van még: Lupényben, Lónyaytelepen, Livazényben és Zsilyvajdejvulkánon. A lupényi bányát és a Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandó bányák listájára, mert fenntarthatatlanok.

Ez év májusában Doru Vişan energiaügyi államtitkár úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy a két említett bányában még 2018-ig fejtenek kőszenet, de a bezárási folyamat 2027-ig is eltarthat. 

—-

Beomlott a lupényi szénbánya egyik járata csütörtök délután, három bányász a föld alatt rekedt, nyolcan még időben ki tudtak menekülni.

Fabius Kiszely, Hunyad megye prefektusa szerint a bányában elkezdődött a mentés. A járat tíz méter hosszan beomlott és egyelőre nem tudni, hogy a három bányász az omladék alatt, vagy a túloldalon van.

Raed Arafat államtitkár szerint a mentőcsapat teljes erőbevetéssel dolgozik, az omlás mögül pedig hallatszik a bányászok hangja. A helyszínre mentőautókat, helikoptereket vezényeltek szükség esetére.

Mihai Tudose miniszterelnök utasította Toma Petcu energiaügyi minisztert, hogy azonnal utazzon a helyszínre.

A miniszter azt nyilatkozta a Mediafaxnak, hogy a baleset támaszgerendák behelyezése során történt, összesen tizenegy bányász dolgozott a helyszínen.

Hirdetés