Ázsiai migránsokat, valamint román és bolgár embercsempészeket fogtak el

Termékeny hetük van a román határrendészeknek.
Hirdetés

Ázsiai bevándorlók illegális határátlépését segítő román, illetve bolgár embercsempészek őrizetbe vételéről számolt be csütörtökön a határrendészet.

Az egyik eset a Romániát Bulgáriával összekötő Giurgiu-Rusze közúti határátkelőnél történt, ahol kedd reggel egy román rendszámú bútorszállító furgon rakterében tizenegy afganisztáni, pakisztáni és bangladesi határsértőt (kilenc férfit és két kiskorút) fedeztek fel a román határrendészek. A bevándorlókat a két ország közti toloncegyezmény értelmében átadták a bolgár hatóságoknak, a furgon román vezetője és szintén román állampolgárságú kísérője ellen embercsempészésért indult bűnvádi eljárás. Giurgiu városi bírósága elrendelte a két román állampolgár előzetes letartóztatását.

A határrendészet csütörtökön adott hírt arról is, hogy kedden hajnalban a Fekete-tenger partvidékén található Albești község térségében a rendőrök 14, Bulgáriából átszökött iraki határsértőt tartóztattak fel a mezőn. A hatóságok nem sokkal később megtaláltak két gépkocsit is, amelyekkel a bevándorlók illegális határátlépését segítő bolgár embercsempészek akarták továbbszállítani a csoport tagjait Románia nyugati határára.

Az egyik autóban négy, a másikban pedig egy ötödik bolgár állampolgár várt a határsértőkre: őket a román határrendőrség őrizetbe vette, és előzetes letartóztatásukat kérte a konstancai törvényszéktől.

Az irakiakat, akik elmondásuk szerint Németországba akartak eljutni, átadták a bolgár hatóságoknak, bolgár segítőik ellen pedig embercsempészés gyanújával indult bűnvádi eljárás.
 

Hirdetés