Elkaszálta a képviselőház az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését

Az RMDSZ-en kívül senki nem támogatta, még a nemzeti kisebbségek frakciója sem.
Hirdetés

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 10 százalékra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken.

Ezt megelőzően az alsóház jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága vita nélkül utasította el a közigazgatási törvényt módosító javaslatot, amelyet az RMDSZ-es tagokon kívül senki nem támogatott szavazatával – tudósít az Agerpres.

A helyi közigazgatásról szóló törvény RMDSZ által javasolt módosítása értelmében 20 százalékról 10-re csökkentenék az anyanyelv-használati küszöböt, és egy kedvezményes küszöböt is bevezetnének. Ez azt jelenti, hogy azon településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 10 százalékot, használhatják anyanyelvüket a helyi közigazgatási intézményekben és az azoknak alárendelt intézményekben, a prefektúrákon, a minisztériumoknak és a központi közigazgatásnak alárendelt területi intézményekben. Jelenleg csak azokon a településeken kötelező a nyelvi jogok alkalmazása, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot.

A tervezetet Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő ismertette a szakbizottságok ülésén, de a szövetségen kívül egyetlen párt sem támogatta, még a nemzeti kisebbségek képviselői sem. Mindegyik alakulat képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Románia továbbra is példaértékű országnak számít a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

A tervezetről döntő fórumként a szenátus szavaz.

A szakbizottságok szerdai ülésén a Nemzeti Liberális Párt javasolta a tervezet elutasítását, amit a kormánypártok is támogattak, majd a képviselők meg is tapsolták saját szavazatuk eredményét – írja az MTI.
Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese a jelen lévő újságírók előtt csalódottságának adott hangot, amiért képviselőtársai „előítéleteik alapján voksoltak”, anélkül, hogy egyáltalán elolvasták volna az RMDSZ törvénykezdeményezését. A képviselő nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy ezek után folytatódik-e az RMDSZ és a szociálliberális kormánykoalíció közötti parlamenti együttműködés, azt mondta: nem tagja annak a testületnek, amely erről dönt.

Hirdetés