Tom Petty az út végére ért

Üvöltsetek, rock-kutyák! Nagy zenész ment el az éjjel.
Hirdetés

A szikár tények: Tom Petty, a Heartbrakers zenekar 66 éves frontembere távozott az élők sorából. A zenészt öntudatlan állapotban találták malibui lakásán vasárnap este. Kórházba szállították, ekkor még volt pulzusa. Ám az életfenntartó gépek már nem tudtak segíteni rajta. A hétfői napon halottnak nyilvánították. Ennyi.

A kevésbé szikárak: Tom Pettyvel a minden egyes hangjában hiteles, csupa-aranyfedezetű déli rockzene távozott a világból. Thomas Earl Petty 1950. október 20-án született a floridai Gainesville városában. Ott sertepertélt Elvis körül, aztán látta a tévében a Beatlest, és saját bevallása szerint a Rolling Stones volt az ő punkzenéje. Ezzel szinte mindent elmondott arról a zenéről, amit 40 éven keresztül alkotott. Rock and roll, (delta) blues, rock, és ha hozzácsapjuk a countryt, meg is vagyunk.

A szőke, kék szemű, soványka, összességében madárszerű fiatalember a hetvenes évek elején létrehozta a Mudcrutch nevű zenekart, amely aztán 1975-ben fel is bomlott. És ekkor született meg a Tom Petty and the Heartbrakers. A siker még váratott magára, egészen pontosan 1979-ig, a Damn the Torpedoes albumig. És ettől a pillanattól kezdve nem volt megállás: platinalemezek, Hollywood Walk of Fame, a megaslágereket ontó Into the Great Wide Open album, a Traveling Wilburys szupergrupp (Bob Dylan, Roy Orbison, Jeff Lynne, George Harrison és Tom Petty), többek közt három Grammy, no meg a kiváló, ikonikus dalok hosszú, hosszú sora.

És ami a legszebb: bár egészen rendkívüli zenész és hatalmas dalszerző volt (ellentétben pl. a Beatles tagjaival, akikről nemigen lehet elmondani, hogy nagy zenészek voltak), nótái mindvégig elképesztően egyszerűek. Nincs ott egy fölösleges hang sem, egyetlen sallang, gitárbájolás, semmi. A közhely nála nem az: olyanok ezek a dalok, mint az amerikai Dél végtelenül lecsupaszított tájai.

Hirdetés

Nem győzzük ismételni: a vérbeli amerikai (mert hát a Dél is Amerika, ugye) zene egy hatalmas fejezete ezennel lezárult. Béke az ő poraira is.

 

Hirdetés