Nem egyenlítik ki a férfiak és nők közötti nyugdíjkorhatárt. Egyelőre

Ígérte Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.
Hirdetés

A kormánynak egyelőre nem áll szándékában a nők és férfiak nyugdíjkorhatárának kiegyenlítése, a készülő új nyugdíjtörvény nem tartalmaz erre vonatkozó előírásokat – közölte vasárnap este Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.

A tárcavezető a România TV műsorában hangsúlyozta, a romániai életszínvonal és átlagéletkor elmarad az Európai Unió más országaiban mérthez képest, így nem lenne reális – azok példáját követve – 67-70 évre kitolni a nyugdíjkorhatárt, illetve kiegyenlíteni a nők és férfiak nyugdíjkorhatárát.

„Így gyakorlatilag oda jutnánk, hogy az ember egy életen át befizet a nyugdíjalapba ahhoz, hogy aztán egy vagy két évig élvezze a nyugdíjat, ha egyáltalán megéri azt a kort. Nekünk egyelőre nem áll szándékunkban ilyesmi. Van egy uniós irányelv, amely kötelezi Romániát, hogy 2030-ig egységesítse a férfiak és nők nyugdíjkorhatárát, de 2030-ig még sok van, meglátjuk, mit csinálunk majd addig. Ez egyelőre nem szerepel a terveink között, és a kormányprogramban sem” – fogalmazott a miniszter.

Hirdetés