Két nőt késeltek halálra Marseilleben – A támadót lelőtték (FRISSÍTETT)

Egy férfi Allah Akbar! felkiáltással támadt az utasokra a főpályaudvaron.
Hirdetés

Járőröző katonák lelőttek vasárnap délután egy férfit a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán, miután az késsel támadt utasokra – közölte a helyi ügyészség. A La Provence regionális lap értesülése szerint a támadó két embert szúrt meg, mindketten életüket vesztették.

A támadót, aki a lap állítása szerint azt kiabálta, hogy „Allah Akbar!”, a pályaudvaron járőröző katonák lelőtték. A rendőrség megerősítette, hogy a délután háromnegyed 2-kor történt támadásban két nő életét vesztette, az egyiknek a támadó elvágta a torkát, a másikat többször megszúrta. Az Unsa rendőri szakszervezet tájékoztatása szerint

a két áldozat egy 17 és 20 éves nő.

Xavier Tarabeux helyi államügyész megerősítette, hogy a terrorkészültség keretében az Őrszem hadműveletben járőröző katonák a pályaudvaron lelőtték a támadót.

Hivatalos források szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy terrortámadás történt, de a támadó személyazonossága egyelőre nem ismertes. A harminc év körüli férfinál nem voltak személyi okmányok, az ujjlenyomata alapján azonosítják a hatóságok. Egyes nyomozati források szerint a férfinak köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és hivatali személy elleni emberölési kísérlet gyanújával, ami arra utal, hogy

a támadó az őt ártalmatlanító katonákra is rátámadt.

Hirdetés

A pályaudvart kiürítette a rendőrség, és biztonsági kordont húzott az épület köré. Tűzszerészek vizsgálták át a teljes pályaudvart, azt ellenőrizték, hogy van-e a helyszínen robbanószerkezet, illetve, hogy a támadónak voltak-e tettestársai. A környéket teljesen lezárta a rendőrség, s azt kérte a Marseille-iektől, hogy kerüljék el a pályaudvart, amelyet mintegy kétszáz rendőr biztosított. A támadást követően teljesen leállított vasúti közlekedést fél 6 után fokozatosan újraindult.

Gérard Collomb belügyminiszter a helyszínre érkezett és kora este sajtótájékoztatót tart. „Mélyen felháborít ez a barbár cselekmény, osztozom a marseille-i áldozatok hozzátartozóinak és családjainak fájdalmában” – írta a Twitteren Emanuel Macron. A francia államfő egyben üdvözölte, „hogy az Őrszem (hadművelet) katonái és a rendőrök hidegvérrel és hatékonyan léptek fel”.

Edouard Philippe miniszterelnök is a Twitteren fejezte ki „dühét és szomorúságát az áldozatok miatt”.

A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt. A törvénytervezet elfogadásával lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-én ér véget, a terrorkészültség ugyanakkor várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét.

Hirdetés