Jön az új gépkocsiadó és nagyon nem fogunk örülni neki

Évente fizettetne egyre többet az autósokkal a kormány.
Hirdetés

Hét hónap alatt – mióta megszüntették a gépjárművek környezetszennyezési adóját – annyi ócska, füstokádó autót hozta be az országba, hogy a kormány szükségesnek látja ismét megadóztatni a gépkocsikat.

Az új adózási forma kidolgozása még folyamatban van, de már látszik, milyen irányban gondolkodik a kormány. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint az adó minden, forgalomban levő gépkocsit érint és annak függvényében számítják ki, hogy a gépjármű mennyire szennyezi a környezet és hány kilométert futott. Ez azt jelenti, hogy a gépkocsiadó minden évben magasabb lesz a megtett kilométerek függvényében.

A cél az, hogy egy bizonyos idő és futásteljesítmény után az egyre magasabb összegű adó arra késztesse a tulajdonost, hogy újabbra cserélje gépkocsiját. A február 1-jén eltörölt régi adót a motor környezetszennyezési értéke és hengerűrtartalma, valamint az autó gyártási éve függvényében állapították meg.

Hét hónap alatt a Romániában futó gépkocsik átlagéletkora 13 évre nőtt, míg 2007-ben csak 8 év volt. Februártól 350 ezer használt autót hoztak be, többségükben Euro 2-es és Euro 3-as motor van.

A környezetvédelmi minisztérium az év végéig meghosszabbította a roncsautó-programot, és az új autó árából levonandó értékjegyek számát is megtoldotta négyezerrel.

Hirdetés