Az alkotmánybíróságtól remél mentőövet Shhaidehéknek a kormány a Belina-ügyben

Mivel vitatják, hogy a korrupcióellenes ügyészek vizsgálhatnak-e kormányhatározatokat.
Hirdetés

Alkotmánybírósághoz fordul a kormány, hogy tisztázzák: a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódhat-e kormányhatározatok meghozatala ügyében. Tudorel Toader igazságügy-miniszter csütörtökön bejelentette: az általa vezetett tárca hétfőig kidolgozza annak az alkotmánybíróságnak megküldendő értesítésnek a tervezetét.

Toader elmondta, a kormány és a miniszterelnök hatáskörébe tartozik elküldeni az értesítést az Alkotmánybíróságra, majd hozzátette, hogy a kormány döntött az értesítés küldéséről, nem az igazságügyi minisztérium.

A miniszter rámutatott, a taláros testületnek kell döntenie, hogy az ügyészek vizsgálhatják-e a kormányhatározatok kiadásának körülményeit, időszerűségét.

Az alkotmánybírák idén egyszer már megállapították, hogy a DNA túllépte a hatáskörét.

Az alkotmánybírósági döntés tétje jelentős, a mostani megkeresés ugyanis ahhoz az ügyhöz kapcsolódik, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Bűnvádi eljárást indított Sevil Shhaideh régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes ellen, illetve a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérte a parlamenttől Rovana Plumb európai pénzekért felelős miniszter ellen.

A vádhatóság szerint 2013-ban Shhaideh regionális fejlesztési államtitkárként dolgozta ki annak a kormányhatározatnak az indoklását, amellyel a Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adott egy 45 hektáros, horgászparadicsomként ismert területet, a Belina-lápvidéket amelynek a román sajtó szerint rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke.

Hirdetés

A vádhatóság szerint a Duna árterületén fekvő terület átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt, egy ilyen döntéshez pedig törvényre, és nem kormányhatározatra lett volna szükség, amire állítólag a pénzügyminisztérium és igazságügyi minisztérium figyelmeztette is a jogszabály kezdeményezőjét.
Shhaidehet pénteken beidézték a DNA-hoz, ahol közölték vele, hogy gyanúsított az ügyben.

A DNA a parlamenti mandátummal rendelkező Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter – korábbi környezetvédelmi miniszter – ellen is bűnvádi eljárást kezdeményezett az ügyben, ehhez azonban meg kell még szereznie a képviselőház jóváhagyását. A DNA szerint fennáll a gyanú, hogy Plumb környezetvédelmi miniszterként tudatosan terjesztett törvénysértő határozattervezetet a kormány elé, amellyel megkárosították a tárcájához tartozó vízügyi hatóságot.

A DNA közleménye nem említi név szerint a PSD elnökét, de a bukaresti sajtó szerint nem fér kétség ahhoz, hogy az igazi „célszemély” az ügyben Liviu Dragnea. Az ellenzéki lapok azt állítják, hogy az ő érdekeltségébe tartozik az a TelDrum nevű építkezési vállalat, amely a korrupciós ügyben szereplő Duna-menti Belina-lápvidéket bérbe vette a megyei önkormányzattól.

 

Hirdetés