Sikeres csúcstámadás: feljutott a szellemhegy tetejére a váradi hegymászó

Varga Csaba a negyedik magyar, aki meghódította a Manaszlu 8163 méter magas csúcsát.
Hirdetés

Varga Csaba sikeres csúcstámadáson van túl: Erőss Zsolt, Barna Dániel és Klein Dávid után a negyedik magyarként hódította meg a Manaszlu 8163 méter magas csúcsát. A váradi hegymászó oxigén palack használata és serpák támogatása nélkül jutott fel a Föld nyolcadik legmagasabb hegyére.

A hírt az Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíciót szervező ügynökség, a Seven Summit Treks közölte a Facebookon, de maga a hegymászó egyelőre nem erősítette meg. A Hazajáró csapata, mely az elmúlt hetekben tartotta a kapcsolatot Csabával, közölte: még nem sikerült elérniük Csabát, de meg nem erősített információk szerint délelőtt sikeres csúcstámadást hajtott végre. Jelenleg a 3-as vagy a 2-es táborban pihen és várhatóan holnap reggel ér le az alaptáborba. A hegyen jó mászási viszonyok és időjárási körülmények voltak.

„Az expedíció még nem ért véget, továbbra is szurkoljunk Csabának, hogy egészségesen visszatérjen az alaptáborba, hisz a lefelé ereszkedés is igen veszélyes!” – írják.

Hirdetés

Varga Csaba a világ nyolcezer méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt. 

A Nepálban található Manaszlu nevének jelentése szellemhegy. A hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra. Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászó leereszkedés közben vesztette életét. Szintén a hegyen vesztette életét dr. Szabó Levente, aki Erőss Zsolték csapatával indult útnak, de fáradtság miatt nem ért fel a csúcsra, és ereszkedés közben több mint 500 métert zuhant.

Hirdetés