Bemutatjuk a román Pista bát

Naggyon hasonlít rá, csak éppen nem székely.
Hirdetés

Pista bát ma már senkinek nem kell bemutatni: ő a világjáró, fából faragott székely kabalafigura, aki az elmúlt években az egyik legismertebb erdélyi magyar branddé nőtte ki magát, és alig találni olyan vásáros eseményt, ahol ne tartozna a legkedveltebb szuvenírek közé. Autentikus székely termék, többféle változatban, vicces szimbólum, amely (aki?) természetesen a virtualitásban is jelen van, több mint 8000 követővel rendelkezik a Facebookon.

Aki valamilyen rejtélyes okból kifolyólag nem ismerné, ő az:

És akkor mutatunk mindjárt egy másik figurát. Távolabbról könnyen összetéveszthető a hetyke faszékellyel, közelebbről viszont könnyen felismerhető, hogy bizony román nemzetiségű. A neve: Moșu, és néhány napja jelent meg az őt népszerűsítő Facebook-oldal (az első bejegyzés szeptember 21-i keltezésű). Az oldalnak cikkünk megírásának pillanatában 223 kedvelője volt.

Tehát ő a Moșu, vagyis „az Öreg”:

Hirdetés

Az oldalról nem derül ki, hogy ki a Moșu „atyja” vagy gyártója, az viszont igen, hogy az Öregnek egyelőre nincs női változata, de tervben van. És a hozzászólások alapján az is nyilvánvalóvá válik, hogy Moșu ismeri Pista bát, egy helyütt például elmondja, hogy „ezentúl legalább van Pista bának konkurenciája”, és reméli, hogy a ugyanolyan jól megértik majd egymást (ti. a fafigurák), mint „mi a való életben”, mert „valahol testvérek vagyunk”.

Úgy legyen.

Hirdetés