Kelemen Hunor kiállt a Fidesz-kormány újraválasztása mellett

Nehéz másként értelmezni az RMDSZ-elnöknek a kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján elhangzott szavait.
Hirdetés

„Nagy kihívásokkal teli időszak elé néznek a magyar emberek. A következő években legalább három nagyon erős tényezőtől függ majd az, hogyan is tudjuk érdekeinket érvényesíteni itt, Romániában” – jelentette ki Kelemen Hunor az első kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján pénteken. Az RMDSZ elnöke ezzel utalt a „nagy egyesülés” jövő évi centenáriumára, a magyarországi választások kimenetelére, valamint az európai uniós reformokra utalt.

Kelemen Hunor elmondta: régi álma és vágya volt a szövetségnek, hogy Kolozsvár belvárosában is legyen egy olyan hely, ahova betérhetnek ügyeiket intézni a magyar emberek. Az ügyintéző iroda szerinte közelebb hozza a magyar embereket a szövetséghez, ez pedig azért fontos, mert „semmivel sem lehet pótolni a személyes találkozásokat”.

A kolozsvári Főtér szomszédságában, a Szentegyháza utca 2. szám alatt pénteken megnyílt irodában a magyar emberek kérdéseikkel és problémáikkal anyanyelvükön kérhetik az RMDSZ kolozsvári szervezete és az Eurotrans Alapítvány munkatársainak segítségét. A magyar állampolgárság igénylése, a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon való szavazáshoz szükséges regisztráció, valamint a Minority Safe Pack támogatása mellett, önkormányzati és városgazdálkodási problémák bejelentésével is fordulhatnak a kolozsváriak az iroda munkatársaihoz. A Kolozsvári Városi Tanácsba megválasztott magyar önkormányzati képviselőkkel ugyanezen a helyszínen lehet majd találkozni heti fogadóórájukon. Az iroda reggel 9 és délután 6 között tart nyitva.

Mivel a frissen megnyílt iroda a regisztrációban is segítséget nyújt a magyar embereknek, a szövetségi elnök kitért a jövő évi magyarországi választásokra is.

„Az az érdekünk, hogy továbbra is olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely bebizonyította, nemzetpolitikai víziójában és a mindennapi gyakorlatban fontos teret foglalnak el az erdélyi magyarok. A Fidesz-KDNP-ben partnerre leltünk, ezt a partnerséget pedig tovább szeretnénk erősíteni”

– fogalmazott meglehetősen nyíltan Kelemen Hunor.

Hirdetés

Úgy véli, az Európai Unió reformjának idején növelniük kell befolyásukat az őshonos kisebbségeknek azért, hogy helyzetük orvoslása uniós feladat is legyen, ne csak tagállami hatáskör. Utalt arra, hogy Románia megtámadta az Európai Bizottságot a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzése miatt: „Azt szokták mondani, hogy az az ember fél, akinek rossz a lelkiismerete. Én optimista vagyok, hiszen egyszer már megnyertünk egy pert, ezt is meg fogjuk nyerni. Az egymillió aláírás összegyűl.”

Kelemen szerint a centenárium évében „erős és buta provokációkra” lehet majd számítani, az elnök ezzel kapcsolatban felidézte a székelyudvarhelyi „miccs-gate”-et. A szövetségnek azonban a feszültségek közepette is egyenesen kell beszélnie – szögezte le.
 

Hirdetés