Iohannis találkozott Trumppal és felszólalt az ENSZ-ben

Mondandójának lényege az volt, hogy Románia továbbra is támogatja a terrorizmus elleni fellépést.
Hirdetés

Klaus Iohannis román államfő azt nyilatkozta szerdán New Yorkban, az ENSZ 72. közgyűlésén, hogy Románia továbbra is támogatja egy terrorizmus elleni nemzetközi bíróság létrehozását – számol be az Agerpres tudósítója.

Felszólalásában Klaus Iohannis említést tett a különböző háborúk, vallási feszültségek, természeti katasztrófák miatt szenvedők tömegéről és azt mondta: a terrorista támadások tovább növelik a bizonytalanság érzését. Kifejtette: a problémákra a nemzetközi jog alapján világszintű megoldást kell találni, és ez ügyben nagy szerep hárul az Egyesült Nemzetek Szervezetére.

A román államfő szerint a bizonytalanság és a válsághelyzetek megelőzésének legjobb módszere a minőségi oktatás és a jólét megteremtése.

„Románia felvállalta az Agenda 2030-ból következő fejlesztési politikák életbeültetését, amelybe bevonjuk az összes politikai, civil, privát és tudományos szereplőt” – mondta a román államfő. Hozzátette: minden tagországnak törekednie kell arra, hogy az ENSZ munkájának hatékonysága javuljon.

Azt mondta: Románia támogatja az ENSZ terrorizmus elleni fellépését. „Egyetlen ország sem lehet sikeres egymaga a terrorizmussal szembeni harcban, ezért üdvözöljük, hogy az ENSZ terrorizmus elleni irodát hozott létre. Románia továbbra is támogatja a Spanyolországgal közösen kezdeményezett terrorizmus elleni nemzetközi bíróság esetleges létrehozását” – hangsúlyozta az államfő.

Klaus Iohannis találkozott New Yorkban Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével is. A találkozóra, amelyen jelen volt Carmen Iohannis is, azon a fogadáson került sor, amelyet az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump adott az ENSZ 72. közgyűlésén részt vevő delegációk vezetőinek tiszteletére.

Hirdetés