EMNP: ami a katalánoknak a függetlenség, az nekünk az autonómia

A néppárt – az Európai Szabad Szövetség tagjaként – támogatja a függetlenségi népszavazást.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt is csatlakozik az Európai Szabad Szövetség (EFA) kezdeményezéséhez, mellyel kiállnak a katalán kisebbség mellett – jelentette be Bálint József, a Néppárt Önkormányzati Tanácsának elnöke, Kovászna megyei Néppárt-elnök, Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei elnöke és László György, a Néppárt Maros megyei elnöke.

„Kiállunk a katalán közösség mellett, és valljuk: ami számukra a függetlenséget jelenti, az nekünk – erdélyi magyaroknak – az autonómiát. Katalán barátaink éveken keresztül velünk voltak a Székely Szabadság Napján, és úgy gondoljuk, a szolidaritás kölcsönös kell legyen – különösen akkor, ha önrendelkezési törekvéseinkről van szó” – mondta Zakariás Zoltán.

„A demokráciát nem fékezni, hanem segíteni kell. Nem a hatalmi erőszak, hanem a tárgyalás, az érvek és érdekek egyeztetése vezethet csak el a kölcsönös megértéshez és szüntetheti meg a különböző nemzetek közötti konfliktusokat. A katalán célok messze állnak a székelyföldi autonómiatörekvésektől, de mi is az önkormányzatiság magasabb fokát kívánjuk elérni” – jelentette ki Bálint József.

A Néppárt elnöksége, a választmányi tagok, valamint az összes néppárti önkormányzati képviselő ellátja kézjegyével az EFA által megfogalmazott levelet.

Mint ismeretes, szeptember 7-én, a katalán parlament döntése alapján, kiírták a függetlenségi népszavazást. Egy nappal később a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a törvényt, és figyelmeztettek 70 magas beosztású katalán köztisztviselőt és a 947 katalán polgármestert, hogy kötelességük a népszavazás megakadályozása. Szeptember 11-én százezrek vonultak az utcára Barcelonában a függetlenségért. Carles Puigdemont katalán elnök pedig bejelentette: október 1-jén mindenképpen megtartják a referendumot.

Hirdetés