A román parlament is elítéli a kisebbségellenes ukrán oktatási törvényt

A román külügyminiszter pedig ukrán kollégájának fejezte ki aggodalmát a kisebbségi oktatás miatt.
Hirdetés

A magyar Országgyűlés által kedden elfogadott ötpárti nyilatkozat után szerdán a román parlament is elítélte a kisebbségi oktatást ellehetetlenítő ukrajnai oktatási törvényt. A törvényhozás két házának együttes ülésén elfogadott nyilatkozat értelmében a parlament aggodalommal és maximális figyelemmel” követi a törvény elfogadása utáni helyzetet. A jogszabály a törvényhozás értékelése szerint drasztikusan korlátozza az ukrajnai románok anyanyelvi oktatáshoz való jogát, ami mély aggodalmat váltott ki Romániában. A parlament ezért a helyzet mihamarabbi megoldását és az európai kisebbségvédelmi követelmények betartását követeli Kijevtől.

Eközben  Teodor Meleşcanu külügyminiszter  az ENSZ közgyűlése alkalmából New Yorkban ukrán hivatali kollégájával, Pavlo Klimkinnel találkozott, és aggodalmát fejezte ki az ukrajnai román tannyelvű iskolák miatt az új ukrán tanügyi törvény kapcsán.

A román külügyminiszter hangsúlyozta a vonatkozó nemzetközi normák betartásának fontosságát. Ukrajna külügyminisztere részéről ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy az új jogszabályt az ukrajnai román közösséggel, valamint a romániai hatóságokkal folytatott konzultáció nyomán ültetik gyakorlatba, oly módon, hogy az új törvény ne befolyásolja negatívan a román tannyelvű oktatás színvonalát és minőségét – olvasható a külügyi tárca közleményében.

A Kovászna megyei közgyűlés is elítéli a jogszabályt
Az ukrán oktatási törvényt elítélő nyilatkozatot fogadott el a Kovászna megyei közgyűlés is. A testület rendkívüli ülésén egyhangú szavazattal fogadta el az állásfoglalást, amiben leszögezik, hogy az önkormányzati képviselők egyhangúan elítélik a kijevi parlament döntését, amely megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait.
„Kisebbségellenesnek, az európai értékek megtagadásának tartjuk Ukrajna elfogadott új oktatási törvényét, amely alapvető emberi jogaiktól fosztja meg a magyar és román, valamint más őshonos nemzeti kisebbségeket Ukrajnában. Szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrajnai magyar és román közösségeket. Felkérjük az ukrán államfőt, hogy ne mondjon igent a parlament asszimilációs törekvésére, ne hirdesse ki a törvényt, mely három év átmeneti idő után megfosztja az ukrajnai román és magyar nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől’”- áll a megyei közgyűlés állásfoglalásában.

Hirdetés