25 százalékos béremelést ígértek, de valójában csak 5 százalékos lesz

A közszférában dolgozók szakszervezete figyelmeztet: a társadalombiztosítási járulékok levonása után a vártnál sokkal kevesebb pénzzel maradnak az alkalmazottak.
Hirdetés

Bár az egységes bértörvénnyel január 1-jétől 25 százalékos béremelést hirdettek meg a közszférában, valójában ennek mértéke 5 százalék körül lesz – nyilatkozta szerdán Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke.

„Az igazságügyi miniszter által elmondottak szerint a munkáltatókat arra kötelezik, hogy az általuk befizetett társadalombiztosítási járulék egy részével, mintegy 20 százalékkal növeljék a bruttó béreket, amelyből kiszámítják az alkalmazottra jutó járulékok új értékeit (35% tb-járulék, 10% százalék jövedelmi adó). Tehát a közszférának beígért 25 százalékos fizetésemelésből le kell számítani az alkalmazottra jutó 20 százalékot és a növekedés 5 % körüli, pontosabban 4,3 százalékos lesz” – idézi Hossut az Agerpres.

A szakszervezet szerint, a munkáltató által tb-járulékként befizetett összesen 22,7 százalékból, 20 százalékot visznek át a munkavállaló terhére.

A különleges alapokba, a munkanélküli, a szakmai kockázati, a bérgarancia, a betegszabadság és a különleges munkakörülmények alapjába utalandó összegek (ez összesen 2,7%) továbbra is a munkáltatót terhelik. Hossu elmondta: a minimálbér 100 lejjel nő, amelynek, a 20 százalék áttételével, 2018. január 1-jétől nagyjából 1.850 lej körül kell alakulnia.   

Hirdetés