Akkora a baj a romániai gyógyszerpiacon, hogy a miniszter EU-s válságtanácskozást akar

A forgalmazók inkább külföldön adják el a romániai piacra szánt gyógyszereket.
Hirdetés

Az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek sürgősségi összehívását kezdeményezte Florian Bodog egészségügyi miniszter, hogy megállítsák a gyógyszerek párhuzamos exportját, tájékoztatott kedden az egészségügyi minisztérium.

Több aggasztó jelzés is érkezett, hogy bizonyos gyógyszerek eltűnhetnek a romániai piacról, ezért az egészségügyi szaktárca vezetője a múlt hét végén levélben kérte észt hivatali kollégáját (Észtország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke), hogy sürgősen hívja össze az egészségügyi miniszterek tanácsát – áll a szaktárca közleményében.

Ebben az évben az egészségügyi tárca több olyan lépést tett, amellyel a romániai fogyasztók számára nélkülözhetetlen gyógyszerek exportját akadályozta, például megfékezte az oltások és több, a nemzeti egészségügyi programban szereplő orvosság kivitelét – tájékoztat a minisztérium.

Bodog szerint a gyógyszerforgalmazás európai szabályait kellene megváltoztatni, oly módon, hogy a páciensek jogai és érdekei élvezzenek előnyt a kereskedelmi érdekekkel szemben.

Mivel Romániában államilag szabályozott több gyógyszer maximális ára, a gyógyszerforgalmazók körében egyre gyakoribb, hogy a romániai piacra szánt készítményt inkább külföldi piacokon adják el többszörös áron. Így fordulhatott elő, hogy idén tavasszal több ezer adag kanyaró elleni védőoltást kívántak külföldön értékesíteni a forgalmazók, miközben Romániában több ezren betegedtek meg kanyaróban, gyerekek tucatjai meghaltak, és több megyében hiányzott az oltás.

Hirdetés