Viharkárok: riasztási rendszer kiépítéséről tárgyal a kormány a távközlési cégekkel

A miniszterelnök lépni fog az ügyben a belügyminiszter szerint
Hirdetés

Az Országos Hírközlési Hatósággal (ANCOM) tárgyal Mihai Tudose kormányfő egy olyan rendszer kiépítése érdekében, amelynek révén sürgősségi helyzetekben gyorsan riasztani lehet a lakosságot – mondta Carmen Dan belügyminiszter, Klaus Iohannis államfő hétfői közleményére reagálva.

A vihar által sújtott Temesvárra kiszálló belügyminiszter úgy nyilatkozott: már megkezdődtek a tárgyalások a mobiltelefon-szolgáltatókkal egy riasztási rendszer kialakítása érdekében, és Mihai Tudose kormányfő jelenleg éppen az illetékes tárcák vezetővel és az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) képviselőivel tárgyal ez ügyben.

Carmen Dan ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormány készenléti ügyosztálya (DSU) által kidolgozott alkalmazást csak mintegy százezren töltötték le eddig, pedig ingyenes és nagyon hasznos sürgősségi helyzetekben.

A belügyminiszter ezzel az államfő hétfői közleményére reagált, amelyben Iohannis

krízishelyzetekben használható gyorsriasztási rendszer kiépítését kérte a kormánytól.

Az elnök szerint a vasárnap pusztító vihar felfedte hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén.

Iohannis leszögezte: a veszélyes meteorológiai jelenségek gyakorivá válása miatt elfogadhatatlan, hogy akadozva működjön az állami intézmények belső kommunikációja, hisz ezeknek nemcsak a katasztrófák következményeit kell orvosolni, hanem feladatuk a megelőzés, a lakosság gyors riasztása is.

Hirdetés

Iohannis a lakosság figyelmeztetésére alkalmas gyorsriasztási rendszer kiépítését, valamint a krízishelyzetek kezelésének hatékonyabbá tételét kérte a kormánytól. „Egy ilyen rendszer megakadályozhatta volna a vasárnapihoz hasonló tragédiákat.

Elfogadhatatlan, hogy a számítástechnikai szakemberek nagy számáról és internetsebességéről híres Romániában még nem kezdeményezte a kormány a lakosság figyelmeztetését szolgáló riadórendszer kidolgozását” – olvasható az idézett dokumentumban.

Az államfő az oktatás szerepét is megemlítette a katasztrófa-elhárításban. „Elengedhetetlen az állampolgárok felkészítése, és ebben az iskola nagyon fontos szerepet játszik. Csak egy folyamatos tájékoztató kampány révén tudjuk fejleszteni az emberek reagálási és elhárítási képességét, amelyre veszélyes meteorológiai jelenségek vagy más válsághelyzetek esetén szükségük van” – szögezte le Iohannis.

Hirdetés