Nem csorog büntetlenül a pataréti csurgalék

Bűnvádi feljelentést tett és tetemes bírságokat szabott ki a környezetőrség a Kolozs megyei tanácsra a pataréti szeméttelep környezetszennyezése miatt.
Hirdetés
Bűnvádi feljelentést tett pénteken az Országos Környezetőrség a Kolozs megyei tanács ellen a pataréti szeméthegyből kifolyt csurgalék okozta környezetszennyezés miatt – közölte a hatóság. Emellett több bírságot szabott ki a tanácsra az elmúlt napokban a szeméttárolás környezetvédelmi szabályainak megsértése miatt. A bírságok összértéke közel 150 ezer lej.
 
Az elmúlt hetekben meghasadt és részben megomlott a pataréti szeméthegy Kolozsvár mellett. A ledőlt szemét elzárta a közeli patakot, a felgyűlt víz újabb földcsuszamlásokkal veszélyezteti a közelben elhaladó terelőutat, amely az építésekor is gyakori fölcsuszamlások miatt már így is nagyon drágán készült el. 
 
Ráadásul a szeméthegy alján évek óta gyűlő csurgalék belefolyt a patakba, illetve mocsarasítja a szeméttelep környékét, és fennáll a veszélye annak, hogy bekerül a Szamosba. Az óriási és alapvetően ideiglenesnek szánt szeméthegy az elmúlt három év nyarán többször is kigyulladt, és oltani kellett, az oltáskor rálocsolt víz jelentősen megemelte a háztartási szemétből egyébként is keletkező csurgalék szintjét.
 
Ezt a mérgező folyadékot se el nem vezették a szemétdomb alól, se tisztításnak nem vetették alá, így most hatósági becslés szerint egy körülbelül három hektárnyi kiterjedésű, hatezer köbméteres, mérgező csurgaléktó található a szeméthegy alatt. A rengeteg víz miatt a szeméthegy július végén megrepedt mintegy 300 méteren, és a lerakott szemét 15-20 százaléka mozdult el, állapítja meg a Kolozs megyei prefektúra szeptember eleji jelentése.
 
 
Az Országos Környezetőrség felügyelői a szeméthegy megomlása után kiszálltak a helyszínre, és előírták a patakmeder kitakarítását és a csurgalék kifolyásának megakadályozását. A következő ellenőrzéskor megállapították, hogy a szeméttelep működtetéséért felelős megyei tanács nem foganatosította az előírt intézkedéseket, ezért büntető feljelentést tettek. 
 
2016-2017 során az országos szerv felügyelői összesen közel 150 ezer lej értékű bírságot szabtak ki a megyei tanácsra, áll a közleményben. Az ellenőrzéseket folytatni fogják ezután is úgy az országos, mint a megyei környezetőrség felügyelői, ígéri a hatóság.
 
A pataréti szeméttelep felszámolását és korszerű hulladékgazdálkodó egység kialakítását 2009-ben a következő évre ígérte a megyei tanács, és azóta sem készült el számos ok (tulajdonjogi viták, megváltozott fizikai és jogi környezet, kivitelező csődje, csapnivaló menedzsment, stb.) miatt.

Hirdetés