Iszlám hitre tért, belügyi egységek felrobbantásával fenyegetőzött – most előzetesben van

A Neamţ megyei Romanban élő férfi hamis okiratokkal is ellátott az EU-ba igyekvő muzulmánokat.
Hirdetés

Újabb, iszlám hitre áttért románt helyeztek előzetes letartóztatásba, miután az ügyészség gyanúja szerint terrorcselekmények elkövetésével fenyegetőzött.

A jászvásári bíróság csütörtökre virradóra helyezte harminc napra vizsgálati fogságba a Neamţ megyei Romanban élő férfit és három társát.

A büntetett előéletű, az iszlám hitre áttért férfi férfi az ügyészség szerint bombamerényletet tervezett a különleges belügyi egységek ellen.

A Cristian Bîrzu nevű férfit és három társát a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) vette őrizetbe terrorizmus, bűnszervezet létrehozása és okirat-hamisítás gyanúja miatt.

A DIICOT szerint a férfi, aki Németországban és Romániában is volt már börtönben, a német fegyintézetben áttért a muzulmán vallásra, és a radikális iszlamizmus híve lett.

Bîrzu büntetett előéletű volt: hatósági felügyelet alatt állt, 2015-ben ugyanis a  Neamţ megyei törvényszék nem jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélte, miután 2013-ban torkon szúrt egy 42 éves férfit.

Az ügyészség szerint a férfi még a németországi börtönben eltöltött idő során több, radikális iszlamista fogolytársa hatására tért át az iszlám hitre, és hajlandóságát fejezte ki terrorcselekmények elkövetésére.

Hirdetés

A férfi mindenképpen ki akart jutni Németországba, hogy az ottani iszlamisták segítségével kapcsolatba kerülhessen a szíriai dzsihadista körökkel.

Emellett három társával együtt okirat-hamisítással is foglalkozott: személyi igazolványokat, útleveleket, gépjárművezetői jogosítványokat, orvosi igazolásokat, munkaszerződéseket, gépjármű-biztosítási okmányokat és gépkocsirendszámokat is hamisítottak annak érdekében, hogy azokat pénzért az Európai Unióba bejutni akaró muzulmán személyeknek értékesítsék.

A férfi lehallgatott beszélgetései során azzal fenyegetőzött, hogy ha elítélése esetén a különleges belügyi egységek érte mennének, hogy börtönbe vigyék, felrobbantja őket. A férfinél egyébként börtönbüntetése során mentális zavarokat állapítottak meg.

Bîrzu egy alkalommal felhívta az 112-es sürgősségi számot is, és azt követelte, hogy küldjék ki hozzá a különleges egységeket, akiket kézigránátokkal vár.

Korábban is előfordult már, hogy egy iszlám vallásra áttért románt terrorcselekmények előkészítésével gyanúsítottak meg. Két éve egy fiatalkorú craiovai fiút vettek őrizetbe, miután az iszlám vallásra áttérve internetes fórumokon jelezte: az iszlám vallás kíván lenni.
 

Hirdetés