Visszatérhettek otthonaikba az evakuált szászvárosiak

Még egy hétig mérik a levegő minőségét a leégett gyárcsarnok mellett.
Hirdetés
Visszatérhettek szerdán otthonukba a szászvárosi olajgyárnál keletkezett tűz miatt kedd este kilakoltatott személyek. A füst terjedése miatt a gyár közelében található öt tömbházból költöztették ki az embereket, nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Ovidiu Bălan polgármester. Az elöljáró szerint szerda reggel még füstölt néhány tűzfészek, a városban pedig enyhe égett olajszag terjeng. 
 
„Feszült hangulat volt a városban. Az emberek aggódtak, de már megnyugodott mindenki. Az iskolák és óvodák normális körülmények között működnek” – nyilatkozta a polgármester, aki hozzátette, hogy a környezetvédelmi ügynökség mintát vett a levegőből, és a mérések alapján aggodalomra nincsen ok. 
 
A városvezető azt is elmondta, hogy a hatóságok figyelemmel követik a gyár közelében található szennyvíztisztító telepet, hogy az üzem területéről minél kevesebb szennyezett víz kerülhessen be a rendszerbe. 
 
Szászváros polgármestere hangsúlyozta, a vállalat, amelynél a tűz keletkezett, kozmetikumokhoz és gyógyszerekhez felhasználható esszenciális olajakat gyártott. A cég vezetősége román, és több mint 120 alkalmazottjuk van. 
 
Az oltás megkezdése után nyolc órával még így égett a gyár:
 
 
A szászvárosi gyárnál kiütött tűzben egy 27 éves fiatal égési sérüléseket szenvedett, négyen pedig füstmérgezést kaptak. 
 
Az éjszaka folyamán több mint 50 Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megyei tűzoltó vett részt az oltási munkálatokban. Ötezer négyzetméteres felületre terjedtek ki a lángok, 12 órányi munka után ezt sikerült 100 négyzetméterre csökkenteni. 
 
A Hunyad megyei környezetvédelmi ügynökség elhelyezett a gyár közelében egy mérőberendezést, amely a levegő minőségét monitorozza. Ezt a tervek szerint a tűz eloltását követően egy hétig még üzemeltetni fogják a helyszínen. 

Hirdetés