Petre Roman: meg kellett etetni a bányászokat 1990-ben

Miután végigrandalírozták Bukarestet és ártatlan embereket vertek agyba-főbe, hát persze, hogy meg kellett vendégelni őket.
Hirdetés

„Ez egy humanitárius gesztus volt, mit csinálj 8-9 ezer éhes és fáradt bányásszal?” – reagált Petre Roman arra, hogy kiderült: 1990 júniusában a kormány élelmezte és látta el ruházattal a kommunistaellenes diáktüntetés szétverésére Bukarestbe invitált bányászokat.

Roman, aki az akkori események idején a miniszterelnök volt, azt mondta az Europa FM rádióban, hogy hazaküldésük előtt a bányászokat el kellett látni.

A miniszterelnök Victor Stănculescu védelmi miniszter kezdeményezésére döntött úgy, hogy a bányászoknak élelmet, ruhát és tisztálkodási cikkeket kell biztosítani.

Petre Roman egyébként úgy gondolja, hogy a bányászok nem a saját fejüktől követték el azt a rengeteg erőszakos cselekményt, az egykori Szekuritáté és a Milícia volt alkalmazottai hergelték fel őket.

Arról már nem beszélt, hogy Iliescu milyen melegen köszönte meg meg a tízezer bányásznak a civil bátorságot és polgári szellemet, amelyről a törő-zúzó, ártatlan embereket megverő, épületeket kiraboló és felgyújtó bányászok tanúbizonyságot tettek
 

Hirdetés