Nagyszebenben tartana EU-csúcsot Juncker

Hogy ott vitassák meg az EU Brexit utáni jövőjét.
Hirdetés

Nagyszebent ajánlotta az Európai Bizottság elnöke egy, a Brexit után egy nappal, azaz 2019. március 30-án tartandó EU-csúcstalálkozó helyszíneként – közölte a Reuters hírügynökség. Az erre vonatkozó javaslat az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangzott el Jean-Claude Juncker részéről szerdán.

Juncker minden bizonnyal járt már az egykori szász városban, legalábbis ez valószínűsíthető abból, hogy amikor májusban Románia európai uniós csatlakozásának tizedik évfordulóján felszólalt a bukaresti parlamentben, megjegyezte: a dél-erdélyi szászokkal (már akik még ott maradtak) luxemburgi nyelven beszélt, vagyis azoknak ősei valójában nem is szászok, hanem luxemburgiak.

És persze a választáshoz az is hozzájárulhatott, hogy Klaus Iohannis államfő – aki egyrészt jó viszonyt ápol Junckerrel, másrészt közölte, azt szeretné, ha Románia a nyugat-európai tagállamokkal együtt az EU kemény magjához tartozna – nagyszebeni, sőt hosszú ideig a város polgármestere volt.

A román miniszterelnök örül a javaslatnak
Nagyszerűnek nevezte Mihai Tudose kormányfő az Európai Bizottság elnöke, Jean Claude-Juncker üzenetét. „Gratulálni szeretnék a kormány tagjainak és gyakorlatilag minden románnak, hogy lehetővé tették, hogy az Európai Bizottság elnöke Romániát említse üzenetében, és csak pozitívumot mondjon rólunk. Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság nem kritizál minket, hanem értékeli mindazokat a lépéseket, amelyeket megtettünk mi, mindannyian” – mondta Tudose.

Természetesen Klaus Iohannis államfő is üdvözli Juncker arra vonatkozó javaslatát, hogy legyen Nagyszeben a Brexit után egy nappal, azaz 2019. március 30-án tartandó EU-csúcstalálkozó helyszíne, és értékeli, hogy az Európai Bizottság elnöke ismét támogatásáról biztosította Románia schengeni csatlakozását.

Hirdetés

Juncker szerint egyébként Európai Uniónak mielőbb jóvá kell hagynia Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, majd a megfelelő időpontban Horvátországét is. 

Ezt nemcsak mai évértékelőjén mondta, hanem már tavasszal is: május elején tett romániai látogatása alkalmával meggyőződését fejezte ki, hogy 2019-ig, amikor Románia átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, megszűnik az országgal szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, illetve Románia schengeni tagállam lesz, az ország ugyanis teljesítette az ehhez szükséges feltételeket.

Hirdetés