Igor Dodon egy csapásra megoldaná Transznisztria problémáját

A régió csatlakozzon szépen a Moldovai Köztársasághoz. Ha jót akar magának. De csak lazán, föderációsan.
Hirdetés

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke szerint, a 2019–2020-as időszakban kell megoldani a transznisztriai kérdést. Az államfő optimista a tekintetben, hogy a szocialisták megnyerik a következő parlamenti választásokat, és aztán szépen újraegyesítik az országot, egy föderáció formájában.

Dodon kijelentette: annak ellenére, hogy a tiraszpoli adminisztráció kimondottan csak Transznisztria függetlenségéről beszél, kizárva a konfliktus egyéb megoldási lehetőségeit, valójában csak két variáns jöhet szóba, ami a régió jövőjét illeti.

„Ne haragudjanak meg ezért a Dnyeszter bal partján lakók, de Transznisztriának két lehetősége van. Vagy betagolódik Ukrajnába, mindenféle jogok és autonómia nélkül, mert ezeket senki sem fogja ott megadni neki. Vagy méltó helyet foglal el egy kiteljesedett Moldovában, és itt nyíltan kimondom: egy föderációra gondolok”, mondta a moldovai elnök.

A moldovai elnök azt is megjegyezte, hogy kizárólag neki, Dodonnak köszönhető, hogy a Dnyeszter körül még nem robbant ki háborús konfliktus, és hogy a Moldovai Köztársaság nem csatlakozott a NATO-hoz: „Ezeket a próbálkozásokat elhárítottam, és továbbra is el fogom hárítani.”

Hirdetés