Verespatak: Tudose a ciánt nem szereti, de az aranyat igen

Úgyhogy szeretne valamilyen megoldást találni a nemesfém kitermelésére.
Hirdetés

A cianidos aranykitermelés ellen szavazott a parlamentben, de meg kell találni a középutat Verespatak ügyében, mondta Mihai Tudose kormányfő kedden este a román közszolgálati televíziónak adott interjúban.

„Romániában rengeteg olyan hely van, amit védeni kell építészeti, régészeti vagy természeti szempontból. De nem nyilváníthatjuk ebből kiindulva egész Romániát védett területté, visszatérve a híres verssorokhoz, miszerint hegyeink mélyén az aranyunk, s mi házról-házra koldulunk. Nyitva kell hagynunk egy kaput arra az esetre, ha – talán nem most, nem is 5 vagy 10 év múlva – mondjuk 20 év múlva, ha oda fejlődik a technológia, hogy már nem kell cianidokat és hatalmas ülepítőket használnunk, a kitermelésnek lesz egy másik módozata” – mondta a miniszterelnök a TVR1 műsorában.

„Két kézzel szavaztam én is a parlamentben a cianidos kitermelés betiltására” – tette hozzá Tudose, aki szerint meg kell találni a középutat a gyors, cianidos kitermelés és a kitermelés teljes elutasítása között.

„Ésszel, és természeti-történelmi szempontból nagyon biztonságosan” kell kitermelni az altalajkincseket – vélekedett a kormányfő, hozzátéve, hogy „ha lehet, mi tegyük ezt, és ne mások.”

A téma annak kapcsán merült fel, hogy a kormányfő múlt héten bejelentette: vissza kívánják vonni a Verespatak UNESCO-védettségét kérő beadványt.

Hirdetés