Befuccsol a románok legendás őstörténetét bemutató filmsorozat?

A nacionalista filmsorozat a stábon belüli széthúzás okozta pénzhiány miatt akadt el.
Hirdetés

Beszámoltunk arról, hogy kis költségvetésű filmsorozat készül a dákokról, Florin Anghel forgatókönyvíró-rendező irányításával. A Géták: babona és háború című filmsorozat az első, amelyik a géta-dák civilizációt állítja középpontjába, főhőse Decebal dák király jobbkeze, Vezina. Cselekménye a dák-római háborúk idején, 80 körül játszódik.

A filmsorozat pilot epizódja a tervek szerint 2017 márciusában került volna bemutatásra az egyik országos televíziós csatornán, több évtizeddel az olyan nacionalista produkciók elkészülte után, mint a Dákok (1967, Sergiu Nicolaescu), Az oszlop (1968, Mircea Drăgan) és Burebista (1980, Gheorghe Vitanidis).

Igen ám, de a produkció veszélybe került, a készítők szerint immár másodszor: a pilot epizódot abba kellett hagyni, mert a stáb ismét otthagyta a produkciót. A szomorú hírt a projekt hivatalos Facebook-oldalán jelentették be. Idézünk a közleményből: „Egy évnyi kemény munka után a pilot epizód produkciója anyagi nehézségekbe ütközik. Jelenleg 35 percnyi kész anyag van meg (a szükséges 48 percből), amely sosem kerülhet bemutatásra, ugyanis a kezdeti stáb néhány tagja fellázadt, és az előzetes egyezség ellenére nem engedik meg a film bemutatását.”

A közlemény szerint a stáb egyes tagjai folyamatosan bojkottálták a produkciót, melynek végeredménye – az eddig befektetett több mint 20 000 euró, a ráfordított munka, energia és idő ellenére – a jelenlegi patthelyzet.

Hirdetés

A filmet az akadályok miatt újra kell forgatni, és a készítők egyetlen megoldást látnak erre: egy úgynevezett crowdfunding kampányt, amely azt jelenti, hogy gyakorlatilag a potenciális nézők finanszírozzák meg a produkciót, adományok formájában.

Aki tehát finanszírozni szeretné a románok őstörténetét bemutató filmsorozat pilot epizódját, figyelje a készítők bejelentéseit. Ki tudja, talán jó film lesz belőle. A teaser itt megtekinthető.

Hirdetés