A brit nagykövet is úgy érezte, el kell beszélgetnie az igazságügy-miniszterrel

Nosza, meg is tette.
Hirdetés

Egy nappal Hans Klemm amerikai nagykövet után szerdán Paul Brummel, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete is találkozót kezdeményezett Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel az igazságügyi törvények módosítása ügyében.

Az igazságügy-minisztériumban lezajlott megbeszélést követően Brummel arról beszélt: többek között az embercsempészet elleni igazságügyi együttműködésről, illetve az együttműködés Brexit utáni folytatásáról is szó esett, de természetesen a törvénymódosítások is szóba kerültek.

„Értékeljük, amit Románia az elmúlt években tett az igazságügyi rendszer stabilitása és a korrupcióellenes küzdelem terén. Romániának nagyon jó intézményei vannak – például a DNA – a korrupcióellenes küzdelem megvívására. A módosítások céljául azt kell kitűzni, hogy megerősítsék a jogrendszert és a korrupció elleni küzdelmet, és az összes érintettel egyeztetni kell róluk. Nem a mi ajánlásaink a fontosak, hanem az, hogy minden érintett ki tudja fejteni az álláspontját” – mondta a nagykövet.

Tudorel Toader a módosítások szükségességéről beszélt, és közölte, folyamatban van az egyeztetés az érintettekkel, és Románi az igazságügyi reform monitorozását szolgáló Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmusban megfogalmazott ajánlásokat is figyelembe veszi.

Korábban mind a brit, mind az amerikai nagykövetség közleményben adott hangot az államfőt a főügyészek kinevezési procedúrájából kizáró módosítások miatti aggodalmának.

Hirdetés