Felmérték a lassan romhalmazzá váló szatmári Pannónia Szálló állapotát

A tulajdonos köteles lenne rendben tartani a műemléképületet, de ennek egyelőre nyoma sincs.
Hirdetés

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a Megyei Művelődési Igazgatóság és a prefektúra képviselői kedden látogatást tettek Szatmár legszebb szecessziós műemléképületében, az egykori Pannónia – későbbi Dacia – Szállóban, mely hosszú évek óta elhagyatva áll, emiatt állaga napról napra szemlátomást romlik.

Felmérték a Pannónia Szállót

Korábban jogerős bírósági döntés született arról, hogy a tulajdonos köteles rendben tartani az épületet, a keddi látogatáson azonban azt tapasztalhatták a város elöljárói, hogy a legutóbbi ellenőrzést követően sem tette meg a szükséges intézkedéseket.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint azonnali intézkedések szükségesek az épületben. Arra kötelezik a tulajdonost, hogy zárja el az ablakokat és egyéb nyílásokat, hogy idegenek ne tudjanak behatolni az épületbe, az ereszcsatornákat és a lefolyókat javítsa ki, hogy az esővíz ne rombolja az épületet, és hozza rendbe az épület tetőszerkezetét is. Az önkormányzat arra figyelmezteti a tulajdonost, hogy egy jogerős bírósági határozat figyelmen kívül hagyása bűncselekménynek minősül.

Mint ismeretes, a hírhedt avasfelsőfalui üzletember, Vasile Ţânţaş 2007-ben vásárolta meg a 1900–1902 között szecessziós stílusban közpénzből épített, a kommunizmus idején államosított, majd a rendszerváltás után privatizált egykori vigadót és szállót. Miután szakszerűtlen beavatkozásokat végzett el saját – a műemlék-felújításban nem igazán járatos – cégével, pénzhiányra hivatkozva 2009-ben felfüggesztette a munkálatokat.

Hirdetés

A Dacia Szálló egyik erkélye

A bíróság szakértői vizsgálata megállapította, hogy a műemlék a szakszerűtlen beavatkozás, illetve az állagmegőrzés hiánya miatt vált romhalmazzá, amiért Vasile Ţânţaşt terheli a felelősség.

Az ügyről részletesebben itt írtunk.  

Hirdetés