Enyedi Ildikó filmje a magyar Oscar-jelölt

A Testről és lélekről mellett döntött a bizottság.
Hirdetés

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását nevezi Magyarország az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában – közölte az illetékes bizottság keddi döntését a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap igazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása a világpremierje alkalmával, februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. Az Oscar-díjakat 2018. március 4-én 90. alkalommal adják át.

Magyar Oscar-dömping
Az elmúlt évek két Oscar-díjat is hoztak a magyar filmszakmának: 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című alkotása nyert a legjobb idegen nyelvű filmek versenyében, Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje pedig idén kapta meg a legjobb élőszereplős rövidfilmek kategóriájának fődíját az amerikai filmakadémiától.
Hirdetés