A kolozsvári BBTE nemzetvédő rektora is elnyilatkozta magát miccsügyben

Ioan-Aurel Pop szerint a politikusok okozzák az ilyen incidenseket, az egyesülés centenáriumának hajnalán. Persze más bajok is vannak.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, egy bukaresti (kolozsvári?) vlogger által a Youtube-on közzétett videó szerint a székelyudvarhelyi Kaufland egyik eladónője nem akarta kiszolgálni a férfit, mert az nem tudott magyarul.

Amint az várható volt, az ügyről megkérdezték Ioan-Aurel Popot, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) nacionalista kirohanásairól (is) elhíresült rektorát is.

„Nem szeretnék határozott ítéletet mondani, ugyanis nem ismerek minden részletet. Az is elképzelhető, hogy az eladónőt provokálták, ami sajnálatos dolog. De ha úgy állnak a dolgok, ahogy a sajtó bemutatta őket, akkor azt mondom: mindez a politikai tényezők beavatkozásának eredménye. Ebben az országban az emberek mindig megértették egymást. Életem első részében Brassóban éltem, ami közel van Sepsiszentgyörgyhöz és Csíkszeredához, és emlékszem, az ottani emberek mindig udvariasak voltak: ha románul szóltunk hozzájuk, románul válaszoltak. Ezek az incidensek az egyesülés centenáriumának kontextusában fordulnak elő, amikor egyes magyar kollégák olyan kijelentésekkel szítják az emberek indulatait, hogy nincs mit ünnepeljünk, vagy hogy 100 év alatt Románia nem tett sokat Erdélyért, vagy éppen semmit sem”, jelentette ki a rektor. Utóbbi mondatával a rektor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentéseire célzott.

Ioan-Aurel Pop szerint, „az ilyen incidensek általában olyan személyek esetében következnek be, akik csekély általános műveltséggel bírnak, akiket bizonyos módon neveltek. Tudjuk, hogy a Székelyföld bizonyos részein egyfajta Hamupipőke gyanánt kezelik a román kultúrát és nyelvet. Lehet, ez az oka az incidensnek”.

Hirdetés

A BBTE rektora azonban elismeri, hogy akadnak románok is, akik effajta incidenseket provokálnak: „Ha provokáció volt, akkor sajnálatos. És igaz, vannak románok, akik játszanak a tűzzel és megsértenek bizonyos szokásokat. Minden romániai lakos használhatja az anyanyelvét, ezért harcolok. Úgy gondolom, fel kellene hagynunk az ilyen provokációkkal, mert amúgy is elég forró a helyzet Romániában és Európában. Járjunk elől a jó példával a megértés és egymás mellett élés terén.”

Arra a kérdésre, létezhet-e kivétel Romániában, ami a román nyelv ismeretét illeti, Ioan-Aurel Pop válasza határozott volt: „Minden román állampolgárnak kötelező ismernie a román nyelvet, az egyetlen hivatalos nyelvet, Székelyudvarhelyen vagy bárhol az országban. Ez a dolog kötelező a világ minden országában, tehát a román nyelvet el kell sajátítani. Természetesen a román mellett nyelvek tucatjait tanulhatjuk meg, kezdve az anyanyelvvel, de ez nem jelenti azt, hogy a román nyelvet nem kell megtanulni.”

Hirdetés