Októberben robbant fel a házuk – csak most kaptak kártérítést

Egy besztercei panelházban történt gázrobbanás. A kárvallottak azóta is máshol kénytelenek meghúzni magukat.
Hirdetés

Csak most kapja meg az önkormányzat által beígért támogatást az a 28 besztercei család, amelyeknek a panellakása lakhatatlanná vált egy tavaly októberben történt gázrobbanás nyomán. Az érintettek egy része azóta is rokonoknál vagy az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott lakrészekben lakik.

A besztercei helyi közgyűlés csütörtöki ülésén hagyta jóvá azt a határozatot, amelynek értelmében összesen hozzávetőlegesen 853.000 lejt utalnak ki a tavaly októberben történt robbanás kárvallottainak, sürgősségi támogatás címen.

Egy hasonló határozatot tavaly is elfogadtak, mivel azonban év végéig nem tudták elkölteni a pénzt, az a városkasszában maradt.

„Nem adhattam oda a pénzt, amíg nem készült el a terv, hogy legyen egy összeg, amelyet szétoszthatok a lakások között. (…) Tavaly nem készült el a műszaki terv, de most megvan, pályázatot hirdettek, megvan az építő, és el is kezdték a munkálatokat” – magyarázta Beszterce város polgármestere, Ovidiu Creţu, hozzátéve, reméli, hogy a lakások egy részében még idén befejezik a javítási munkálatokat.

A besztercei panellakásban 2016. október 19-én bekövetkezett robbanásban kilenc személy sérült meg. Egyikük, egy 24 éves fiatalember, aki abban a lakásban tartózkodott, amelyben a detonáció történt, tíz nappal később belehalt a sérüléseibe. Összesen 65 lakásban okozott károkat a robbanás, ezek közül 20 teljesen lakhatatlanná vált. 11 család rokonokhoz költözött a panelház felújításának idejére, tíz család pedig elfogadta az önkormányzat ajánlatát, és lakbér ellenében az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakásokba költöztek be ideiglenesen.

Hirdetés