Tăriceanu: szorosabb együttműködést a visegrádi négyekkel!

A NATO- és EU-tagság nem elég, fontos a nemzeti szuverenitás és a regionális kapcsolatok is.
Hirdetés

Călin Popescu Tăriceanu, a román szenátus elnöke szorgalmazta csütörtökön, hogy Románia rendszeresen konzultáljon a visegrádi országokkal. Tăriceanu a román diplomácia éves értekezletén beszélt erről.

Kifejtette: fontosnak tartja, hogy Románia aktív résztvevője legyen azoknak a regionális államcsoportosulásoknak, amelyeknek külpolitikai álláspontját közös vagy azonos körülmények határozzák meg. Példaként említette a visegrádi országokkal való szorosabb együttműködést

a „V4 plusz” formátumban való részvétel révén.

Tăriceanu szerint a kapcsolatoknak technikai együttműködésre és politikai egyeztetésekre kell kiterjedniük.

Úgy vélte, hogy „a román szuverén nemzetállam-projekt emelheti ki a névtelenségből és a láthatatlanságból” a román külpolitikát.

A kisebbik román kormánypárt, az ALDE elnöke szerint Romániának nem kell illúziókat táplálnia, hiszen a pusztán

hűséges, fegyelmezett és hallgatag nemzetközi szövetségesi státus nem fog elismerést hozni az országnak.

„Lehet, hogy ez olyan biztonságot ad, amelyben Romániának ritkán volt része a történelem során, (….) de a biztonság nem örökre szavatolt” – hangoztatta.

Hirdetés

Rámutatott: Romániának nem szabad beletörődnie a „másodlagos szerepkörbe”, arculatát nem határozhatja meg kizárólag az EU- és a NATO-tagság. A román külpolitika erejét a nemzetközi szövetségek és a stratégiai partnerségi kapcsolatok iránti hűség mellett olyan elveknek, meggyőződéseknek és terveknek kell adniuk, amelyek szerint a románok saját életüket alakítják. Tăriceanu szerint az egyik ilyen elv a demokrácia kell legyen.

Úgy vélte, a román külpolitikában

elsőbbséget kell élveznie a nemzeti szuverenitás elvének.

Hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy „nacionalistákká, populista és fellengzős értelemben vett hazafiakká” kell válniuk.

Bukarestben kedden kezdődött a román diplomácia éves találkozója, amelynek egyik meghívott előadója szerdán Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter volt.
 

Hirdetés