A román flotta nem létezik, a Fekete-tenger az oroszoké

Hadgyakorlatozni persze lehet, és kell is. Meg jól jön a NATO, meg Amerika, meg a britek is. De az orosz medve akkor is keresztbe nyeli le a román hadsereget.
Hirdetés

A védelmi szakértők üdvözlik a fekete-tengeri hadgyakorlatokat, melyeken Románia haditengerészete az amerikai hadsereggel és más NATO-hajókkal együtt részt vesz. Ennek ellenére hadseregünk hiányos felszereltsége visszafogottságra sarkallja őket, ha egy fekete-tengeri konfliktus kerül szóba.

Petre Zamfir nyugalmazott altengernagy azt mondja, Románia jelenleg nincs felkészülve egy esetleges fekete-tengeri fegyveres konfliktusra.

„Jelen pillanatban a flottánk szinte nemlétezőnek számít. Védtelenek vagyunk,

azon a két fregatton kívül, melyek meg tudnának birkózni egy háborúval. A hajóink régiek, a berendezések régiek, nekünk pedig a katonai technika jelenlegi feltételeihez kell alkalmazkodnunk”, magyarázza Zamfir.

Petre Zamfir 93 éves, a román hadsereg nyugalmazott altengernagya. Ő egyike azoknak a katonáknak, akik a második világháború idején részt vettek a Moszkva nevű romboló, az orosz flotta vezető hajójának elsüllyesztésében. Élete több mint 40 évét a román haditengerészetnek szentelte és egy ideig a Mircea nevű iskolahajó parancsnoka volt: „A második világháborúhoz képest, amikor négy, egyenként öt darab 120 milliméteres ágyúval felszerelt rombolónk volt, Romániának most két fregattja van, melyek mindegyike egy-egy 76 milliméteres ágyúval van felszerelve. Akkor

egy a héthez volt közöttünk az erőviszony, most nagyjából egy a húszhoz.”

Az altengernagy szerint üdvözlendők a katonáink részvételével zajló fekete-tengeri hadgyakorlatok, mert ezáltal felfrissítik a vízi harccal kapcsolatos létfontosságú ismereteiket és megismerkedhetnek a haditengerészet legújabb berendezéseivel. „Egy esetleges konfliktus esetén egyetlen reményünk, ha a Földközi-tengerről idejönnek ezek a NATO-hajók, mert nekünk nincs mivel megvédenünk magunkat. A Fekete-tenger jelenleg ki van téve az oroszok kényének-kedvének. Több mint 20 új tengeralattjárójuk van ezeken a vizeken, egy új cirkálót is idehoztak. Mi senkit sem zavarunk ezekkel a hadgyakorlatokkal”, szögezi le Petre Zamfir.

„Románia nincs egyedül”

Iulian Fota, az Országos Hírszerzési Főiskola (CNI) igazgatója, volt nemzetbiztonsági elnöki tanácsadó ezt mondta az Adevărulnak: „Ezek a hadgyakorlatok és a nyugati, elsősorban amerikai hajók fokozott jelenléte két, Románia számára előnyös döntés eredményei, melyeket – többoldalú szinten – a NATO, valamint egyoldalúan az AEÁ hozott meg. Azt üzenik nekünk, hogy Románia nincs egyedül, a NATO és különösen az amerikaiak mellette állnak.”

Ezen kívül Fota azt állítja, Oroszország aggodalommal figyeli ezeket a hadgyakorlatokat, melyekben Románia részt vesz, de ezek az utóbbi 10 év orosz politikáinak következményei. „Nem én annektáltam a Krímet és remilitarizáltam 2007–2008-cal kezdődően a Fekete-tengert. Az oroszok retorikája engem nem ijeszt meg, mert amit mi teszünk, az csak következménye annak, amit ők csináltak. Ezek a hadgyakorlatok tisztán védelmi jellegűek és Oroszország Fekete-tenger környékén végrehajtott agresszív lépéseire, két általa indított háborúra, a grúziaira és az ukrajnaira, valamint a Fekete-tenger orosz részének remilitarizálására adott válaszok.”

Ami a román haditengerészet felszereltségét illeti, Fota elmondta még, hogy ez egy évek óta tartó nemtörődömség következménye. „Nagyon jó, hogy vannak hadgyakorlatok, de

Romániának végig kell vinnie a nagy felszerelési programokat,

Hirdetés

korszerűsítenie kell a fregattokat, új hajókat kell vásárolnunk, meg kell erősítenünk a tengerpart védelmét és idetartozik a légierő korszerűsítése is. A hadsereg egy sor lépést szándékozik tenni. A dolgok nemzetközi szempontból rossz irányba mozdultak el, nem jó irányba.”

Augusztus 22-én, kedden megérkezett a konstancai kikötőbe az USS Porter (DDG 78) amerikai romboló. Az augusztus 24–28. időszakban hadgyakorlatokon vett részt a román hadsereg Horia Măcellariu nevű korvettjével a területi és a nemzetközi vizeken. A NATO-erők már júliusban is tartottak több nemzet részvételével zajló hadgyakorlatokat a Fekete-tengeren, melyeken az amerikai hadsereg egyik legerősebb hajója, az USS Hue City cirkáló, de a Deveselura telepítetthez hasonló AEGIS típusú rakétaellenes rendszerrel felszerelt USS Carney romboló is részt vett. A 2017. július 8–23. időszakban lezajlott Sea Breeze 17 hadgyakorlat forgatókönyve egy válsághelyzetre adott válaszműveletre vonatkozott.

A brit királyi haditengerészet a fekete-tengeri és földközi-tengeri NATO-csapatok zászlóshajóját, a HMS Duncan rombolót küldte el erre a hadgyakorlatra, mely korábban az Iszlám Állam elleni műveletekben is részt vett. Románia a Mărăşeşti fregattal, a Horia Măcellariu Altengernagy korvettel, egy tengeri gyalogos osztaggal, egy hadi-búvár osztaggal és vezérkari tisztekkel vett részt.

 

A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés