Meghalt Makk Károly

A Kossuth-díjas filmrendező 92 éves volt.
Hirdetés

Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze – tudatta az MTI-vel a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.

Makk Károly 1925. december 22-én született Berettyóújfaluban. Édesapja révén már gyerekként közel került a mozik világához. 1946 és 1952 között végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakát, ahova oktatóként is visszatért.

1952-ben társrendezőként került a MAFILM-hez. Számos játékfilmet és tévéjátékot rendezett mind hazai, mind külföldi televíziós társaságoknak.

Első játékfilmje a Liliomfi (1954), mely a kor egyik legnézettebb filmjévé vált. Korszakhatárokat jelentő alkotások fűződnek a nevéhez.

Szerelem című filmjét 2001-ben Minden idők legjobb 100 filmje közé választották. Tavaly a filmet – 45 évvel a premierje után – a cannes-i filmfesztiválon is levetítették.

Hirdetés

További kiemelkedő alkotásai: a Mese a 12 találatról, a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak, a Mit csinált Felséged 3-tól 5-ig?, a Macskajáték, az Egy erkölcsös éjszaka, és az Egymásra nézve. Utolsó filmje a 2010-es Így, ahogy vagytok volt.

Nyugodjék békében! 

Hirdetés