Kosárlabda-Eb: honosítani tudni kell

Mi a közös a férfi kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában szereplő csapatokban? Hogy a horvátokat kivéve valamennyinek gondja akadt az importjátékosokkal.
Hirdetés

Helsinkiben és Tel-Avivban már csütörtökön, pénteken pedig Kolozsváron és Isztambulban is elkezdődnek a 40. férfi kosárlabda Európa-bajnokság küzdelmei. A Szamos-parti sportcsarnokban és környékén már nagy a nyüzsgés, szerda délelőtt például vagy 50 újságíró állt sorban az akkreditációjára várva, a négy hónapon át bővített és csinosított nézőtérre pedig egyelőre be sem engedtek.

A csarnok előtt hatalmas feliratok sorolják három nyelven

– románul, magyarul és angolul – a nézőkre vonatkozó elég szigorú szabályokat, amelyek nemcsak a lelátóról kitiltott veszélyes tárgyakat és a viselkedési szabályokat sorolják fel, hanem a marketing-jogokról is felvilágosítják a szurkolókat. A magyar felirat persze nem nekünk, erdélyi magyaroknak szól, hanem az anyaország válogatottjával együtt várt több ezer szurkolónak.

Zajlanak az előkészületek a kosárlabda Európa-bajnokságra|Fotók: Mészáros Tímea

Hogy aztán Hangáékat hány erdélyi magyar is buzdítja majd, azt egyelőre senki sem tudja megmondani, a magyar szakszövetség tájékoztatása szerint jól fogytak ugyan a nekik fenntartott jegyek, de még a helyszínen is lesz árusítás.

Nem állnak ilyen jól a házigazda románok,

eddig nagyjából a belépők fele (62 ezer jegy) kelt el, de még a két legnagyobb érdeklődéssel várt meccsen, a hétfői román–spanyolon és a keddi román–magyaron sem biztos még a telt ház. Mert az ugyan érthető, hogy egy Csehország–Montenegró találkozó nemigen hozza lázba a kolozsváriakat, viszont semleges nézőként a helyieknek pont egy ilyen találkozóra a legolcsóbb (25 lej) egy jegy.

A román szurkolók passzivitásában alighanem a válogatott nyári eredményei is szerepet játszanak: a hazai válogatott maratoni, két és fél hónapos edzőtáborral készült az Eb-re (miközben a címvédő spanyolok például csupán egy hónapot szántak a felkészülésre), az ezalatt lejátszott tíz mérkőzésből viszont csak egyet tudott megnyerni, Tunézia ellen, itt, Kolozsváron (67-56). Az észak-afrikaiak másodjára meg megverték Romániát, amely aztán sorra szenvedte a brutális arányú vereségeket: a lettektől 30, az észtektől 32, a litvánoktól 33, az ukránoktól 34 pontos különbséggel kapott ki, a görögtől pedig 58-cal (106-48). Más Eb-résztvevő közül csak Izrael ellen sikerült szoros meccseket játszani, a társrendező 83-73-ra és 85-81-re nyert Bukarestben.

Nem véletlen, hogy a román válogatott 30 éve nem járt Európa-bajnokságon…

De nemcsak a csapat, hanem a szövetség vezetése is leszerepelt az Eb-felkészülés során, hiszen nem sikerült állampolgárságot szereznie a honosításra kiszemelt amerikai irányítónak, Giordan Watsonnak. Az ősztől éppen a Kolozsvári U-BT-hez igazoló játékos tavaly és idény nyáron is játszott a felkészülési meccseken, ám a papírmunka végig akadozott, majd a múlt heti kormányülés után kiderült: egy macedón röplabdázó (Filip Deszpotovszki) és két brazil teremfocista (Sávio Valadares Pereira de Mendonca és Felipe Pinto Viana de Oliveira) megkapta a román állampolgárságot, Watson ügye viszont szóba sem került.

A honosítással azonban nemcsak Románia járta meg, hanem a magyarok és a csehek is.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) szabályzata szerint egy válogatott legfeljebb egy olyan játékost nevezhet a 12-es keretbe, aki nem az adott országban született, és az európai válogatottak közül a legtöbben élnek is a lehetőséggel, hogy megszerezzenek egy-egy kimagasló tudású amerikai játékost. A játékosoknak is előnyt jelent az európai országok útlevelének megszerzése, mert több bajnokságban is korlátozzák a kontinensen kívüli játékosok számát.

A C csoport műsora

Szeptember 1.,
péntek: Magyarország–Horvátország (15.00), Spanyolország–Montenegró (17.45), Románia–Csehország (20.30).
Szeptember 2., szombat: Montenegró–Magyarország (15.00), Csehország–Spanyolország (17.45), Horvátország–Románia (20.30).
Szeptember 4., hétfő: Magyarország–Csehország (15.00), Montenegró–Horvátország (17.45), Spanyolország–Románia (20.30).
Szeptember 5., kedd: Csehország–Montenegró (15.00), Horvátország–Spanyolország (17.45), Románia–Magyarország (20.30).
Szeptember 7., csütörtök: Csehország–Horvátország (14.30), Magyarország–Spanyolország (17.15), Montenegró–Románia (20.45).

A magyarok a német, izraeli, orosz és spanyol ligában is megfordult DeAndre Kane-t szemelték ki, aki júniusban meg is kapta a magyar állampolgárságot, ám azóta messze elkerülte az országot és a válogatottat, miközben leszerződött az Euroliga egyik sztárcsapatához, a Maccabi Tel-Aviv-hoz. A magyarok végül az utolsó pillanatban az öt éve Kecskeméten játszó bosnyák Kemal Karahozsicsot választották helyette. A csehek honosított amerikaija, Blake Schilb (Galatasaray) is lemondta az Eb-t, Tyrese Rice pedig csak akkor ment el a montenegróiak felkészülése, amikor útlevele visszavonásával fenyegették meg – mert amerikaiként aligha tudott volna a Barcelonához igazolni. A spanyolok érülés miatt vesztették el a montenegrói születésű Nikola Miroticsot, míg a horvátok a csoport egyedüli csapataként meg se próbáltak kosarast importálni.

Persze az ő utánpótlásukkal nem is nagyon kell, bár a sztárjaik közül Mario Hezonja (Orlando Magic), Ante Zizic (Cleveland Cavaliers) és Ante Tomic (Barcelona) sem vállalta az Eb-szereplést. Három NBA-sztárjuk (Bogdanovic, Bender és Saric) így is itt lesz, a spanyolok viszont ebben is túltesznek rajtuk: a 12 játékosból az előző szezonban hét is az észak-amerikai profi ligában dobálta a kosarakat. A legutóbbi négy Európa-bajnokságból hármat megnyerő spanyoloknál a keret fele szerepelt tavaly a riói olimpián bronzérmet szerző csapatban, de a csapat veteránjai (a Gasol-testvérek, Navarro és Rodriguez) már a 2006-os világbajnok együttesnek is oszlopos tagjai voltak.

A kolozsvári csoport legnagyobb sztárja kétségkívül a 37 éves, 213 centis Pau Gasol,

Hirdetés

aki mindhárom spanyol Eb-győzelemben (2009, 2011, 2015) főszerepet vállalt, az első és a harmadik alkalommal a legjobb játékosnak is megválasztották. De a 2011-es MVP is itt lesz Kolozsváron, a szintén 37 éves dobóhátvéd, Juan Carlos Navarro  ezen a tornán szerepel utoljára a nemzeti együttesben. A „La Bomba” becenevű éppen a felkészülés során lett 240 mérkőzéssel hazája válogatottsági rekordere.  

A C csoport öt vendégcsapata közül (a hatodik a házigazda román válogatott) elsőként kedden a csehek érkeztek meg, utolsóként pedig a magyarok futottak be szerda este, akik busszal tették meg a Kecskemét–Kolozsvár távot. Csütörtökön mindenki edzhet egyet a tízezer férőhelyesre bővített csarnokban, amely az áprilisi torna Eb óta el volt zárva a sport elöl (az Untold azért megkapta), majd pénteken 15 órakor a magyar–horvát meccsen feldobják a labdát és megkezdődik minden idők legrangosabb Romániában rendezett sporteseménye.

A C csoport résztvevőinek keretei

Románia: Andrei Mandache, Bogdan Nicolescu (Nagyváradi CSM), Emanuel Caţe (CB Prat), Cătălin Petrişor (Galaci Phoenix), Radu Paliciuc (Nagyszebeni CSU), Vlad Moldoveanu (Büyükcekmece), Octavian Popa Calotă (Temesvári BC), Alex Olah, Kuti Nándor, Török Rolland (Kolozsvári U-BT), Titus Nicoară (BCM Piteşti), Cătălin Baciu (Steaua). Szövetségi kapitány: Marcel Ţenter

Magyarország: Rosco Allen (Iberostar Tenerife), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Eilingsfeld János, Ruják András (Paksi ASE), Hanga Ádám (Barcelona), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter, Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj KK), Perl Zoltán (DeLonghi Treviso), Kemal Karahodzsics, Wittmann Krisztián (Kecskemét), Tóth Norbert (Falco Szombathely). Szövetségi kapitány: Stojan Ivkovic

Spanyolország: Ricky Rubio (Minnesota Timberwolves), Sergio Rodriguez (Philadelphia 76ers), Pierre Oriola, Juan Carlos Navarro (Barcelona), Alex Abrines (Oklahoma City Thunder), Guillem Vives, Joan Sastre Morro, Fernando San Emeterio (Valencia), Marc Gasol (Memphis Grizzlies), Pau Gasol (San Antonio Spurs), Willy Hernangomez (New York Knicks), Juan Hernangomez (Denver Nuggets). Szövetségi kapitány: Sergio Scariolo.

Horvátország: Dominik Mavra (Joventut Badalona), Roko-Leni Ukic, Filip Kruslin, Marko Tomas (Cedevita Zagreb), Marko Popovic (Fuenlabrada), Krunoslav Simon (Anadolu Efes), Dario Saric (Philadelphia 76ers), Luka Zoric (Cibona Zagreb), Darko Planinic (Dinamo Sassari), Ivan Buva (Istanbul BB), Dragan Bender (Phoenix Suns), Bojan Bogdanovic (Indiana Pacers). Szövetségi kapitány: Aleksandar Petrovic.

Montenegró: Filip Barovics, Nikola Ivanovics, Suad Sehovics (Buducsnoszt Podgorica), Nemanja Djurisics (Telekom Bonn), Bojan Dubjlevics (Valencia), Nemanja Vranjes (Mornar Bar), Vladimir Mihajlovics (Oldenburg), Nikola Pavlicevics (Szolnoki Olaj KK), Dino Radoncsics (Real Madrid), Tyrese Rice (Barcelona), Marko Todorovics (Himki Moszkva), Nikola Vucsevics (Orlando Magic). Szövetségi kapitány: Bogdan Tanjevics.

Csehország: Patrik Auda (Rosa Radom), Tomáš Satoransky (Washington Wizards), Jiri Welsch, Martin Peterka, Vojtěch Hruban, Martin Kriz, Jaromír Bohacik (ČEZ Nymburk), Lukas Palyza (GTK Gliwice), Jakub Sirina (BK Opava), Kamil Svrdlík (BK JIP Pardubice), Simon Pursl (Turi Svitavy), Tomas Kyzlinko (Umana Reyer Venezia). Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg.

Hirdetés