Romániában egyhamar nem lesz euró

Dragnea kijelentette, hogy nincs hivatalos időpont az euróövezethez való csatlakozásra.
Hirdetés

Románia hivatalosan nem tűzött ki időpontot az euró bevezetésére – jelentette ki kedden Liviu Dragnea, a PSD elnöke. Dragnea elmondta: az időpont kitűzése előtt alapos elemzésre van szükség, a kormánynak egyeztetnie kell az elnöki hivatallal, a parlamenttel és a Román Nemzeti Bankkal.

A PSD vezére szerint az euró bevezetése természetes óhaj, de nem könnyű a megvalósítása. „Ez nem játék, és nem tűzhetünk ki időpontokat (…) alapos elemzés nélkül” – mondta. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményezett volna az illetékes román intézmények között a hivatalos csatlakozási dátum megállapításáért.

Teodor Meleșcanu külügyminiszter a Rzeczpospolita című lengyel újságnak úgy nyilatkozott a hétvégén, hogy Románia 2022-ben csatlakozhat az euróövezethez, mihelyt elkezd emelkedni legszegényebb polgárainak jövedelme. Kifejtette: Románia már most teljesíti a tagság összes hivatalos követelményét, de a kormány attól tart, hogy az euró bevezetése kedvezőtlen lenne a legszegényebbek, a nyugdíjasok jövedelmeire.

Románia eddig 2012-t és 2019-et jelölte ki lehetséges dátumként az euró bevezetésére, de ezeket sorra elhalasztották, miután kockázatosnak ítélték az euróövezethez való esetleges korai csatlakozást.
 

Hirdetés