Még csak két év, és újra lesznek vakcinák Romániában

A Cantacuzino Intézetnek évi 25 millió eurós támogatásra lenne szüksége.
Hirdetés

Két éven belül ismét lehet majd vakcinákat gyártani a Cantacuzino Intézetben – nyilatkozta hétfőn Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke.

Mint arról beszámoltunk, Mihai Tudose miniszterelnök a múlt heti kormányülésen felszólította Ţuţuianut, hogy egy hónapon belül vegye át a védelmi minisztérium a Cantacuzino Intézetet az egészségügyi tárcától.

A miniszter hétfőn közölte, munkacsoportot létesítettek, amely felméri az intézet jelenlegi helyzetét, megállapítja, milyen körülményeket kell biztosítani az oltóanyaggyártáshoz és egyéb tudományos tevékenységhez, illetve hogy mekkora anyagi ráfordításra lenne szükség mindehhez. A bizottságban a védelmi tárca illetékesei mellett az egészségügyi minisztérium és a Cantacuzino Intézet vezetősége is képviselteti magát, és tíz nap áll a testület rendelkezésére, hogy elkészítse a jelentést, valamint a sürgősségirendelet-tervezetet.

A miniszter hozzátette, az első becslések szerint a következő öt esztendőben évente 25 millió eurós állami támogatásra lenne szüksége az intézetnek, amelyben vélhetően két év múlva kezdődhet el újra a vakcinagyártás. Ţuţuianu szerint ezt a 25 millió eurót a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadásokon felül kérné a tárca.

Arra a kérdésre, hogy szerinte lesz-e pénz erre, a miniszter így válaszolt: „Meglesz a pénz. Ez nemzeti érdekeltségű probléma, a 25 millió euró pedig nem akkora összeg, amelyet egy felelős kormány ne tudna előteremteni, a Cantacuzino Intézet ugyanis stratégiai fontosságú, sőt nemzetbiztonsági szempontból is jelentős.”

Hirdetés