Tiltakozni készülnek a tanügyi szakszervezetek

Amennyiben a kormány nem oldja meg az oktatásban dolgozók problémáit, forró őszre számíthat a tanügyben.
Hirdetés

Tiltakozó akciókkal fenyegetőzik a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), amennyiben a kormány nem oldja meg a közoktatásban dolgozók gondjait.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége közleményt juttatott el pénteken az Agerpres hírügynökséghez, amelyben arról tájékoztat, hogy képviselői augusztus 28-án Mihai Tudose kormányfővel tárgyalnak főbb problémáikról, amelyeket nyolc pontba foglaltak össze. Ezek között szerepelnek:

• az elavult tantervek,

• a rendszer alulfinanszírozott volta,

• a tanügyben dolgozókat ért igazságtalanságok,

• a közoktatási törvény kidolgozásának késlekedése.

Hirdetés

Ez utóbbi annak ellenére, hogy a FSLI képviselői szerint „a PSD-ALDE kormányprogramjából ezt a jogszabályt várják a legjobban a tanulók, tanárok és szülők”.

A szakszervezetisek kitértek arra a problémára is, hogy az elavult tantervek nem felelnek már meg a munkaerőpiac követelményeinek, a tanulók emiatt nem tudnak megfelelni a szakmai kihívásoknak. „A tantervek miatt az oktatási rendszer hangsúlyosan elméleti jellegű, kevéssé gyakorlati, és a tanulók programja fojtogató, lassítja a fejlődésüket. Véleményünk szerint alapjaiban kell újragondolni a tanterveket, oly módon, hogy alkalmazkodjanak a munkaerőpiac valós elvárásaihoz” – olvasható a közleményben.

Az aláírók ugyanakkor leszögezik, hogy a tanügy alulfinanszírozottsága miatt „a romániai iskolák mintha egy másik évszázadban lennének”, számos esetben nem újították fel az épületeket vagy nincs tűzbiztonsági engedélyük, veszélyesek a diákok testi épségére nézve.

A szakszervezetisek felhívják a figyelmet, hogy a 2018-tól beígért fizetésemelés során a nettó fizetések csak 25%-kal fognak emelkedni, mert ugyanakkor a pénzügyminisztérium változtatást tervez bevezetni az alkalmazottak adóztatásában.
Következtetésként a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége kilátásba helyezi, hogy amennyiben a kormány nem oldja meg az oktatásban dolgozók problémáit, ősszel tiltakozó akciókat fognak kirobbantani.

Hirdetés