Kibuktak az ügyészek a miniszter javaslataira

Toader nem kérte ki a bírák és ügyészek véleményét, mielőtt nyilvánosságra hozta volna, hogyan módosítaná az igazságszolgáltatást.
Hirdetés
„Sajnálatos visszaesésnek” nevezte az igazságszolgáltatást szabályozó törvények Tudorel Toader által javasolt módosításait a Romániai Ügyészek Egyesülete (APR). 
 
Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményben az egyesület tagjai azt írják: aggodalommal vették tudomásul az igazságszolgáltatást szabályozó törvényeket módosító javaslatokat, ezek egy része ugyanis 
 

negatív hatást fejthet ki az igazságügyi rendszer működésére és függetlenségére. 

A módosításokra vonatkozó javaslatok ráadásul anélkül születtek meg, hogy azokról kikérték volna a bírák és ügyészek véleményét, megteremtve ezzel annak előfeltételét, hogy a jövőben a végrehajtó hatalomnak beleszólása lehessen az igazságszolgáltatásba – teszik hozzá az aláírók. 
 
A Romániai Ügyészek Egyesülete szerint a javasolt módosítások szembehelyezkednek az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) ajánlásaival, amelyek az igazságügy függetlenségének megszilárdítását szorgalmazzák. Tételesen 
  • az Igazságszolgáltatási Felügyelet az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe kerülne, 
  • változna a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács hatásköre, 
  • változnak a legfőbb ügyész kinevezési eljárása, 
  • az igazságügyminiszter beleszólhatna a bírák és ügyészek karrierjébe. 
A Romániai Ügyészek Egyesülete azon a véleményen van, hogy a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácsnak össze kell hívnia a bírák és az ügyészek közgyűlését, hogy tételesen foglaljanak állást a javasolt törvénymódosításokkal kapcsolatban. Ehhez viszont a CSM-nek meg kellett volna kapnia a javaslatokat, 
 

de hivatalosan még mindig nem kapta meg őket.

Ezért a CSM azt kéri Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, hogy közölje a határidőt, ameddig elküldi a testületnek az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításait tartalmazó tervezetet. 
 
A CSM közleményében rámutat, értesültek a tárcavezető által sajtótájékoztató keretében bejelentett módosításokról, de részletekbe menően áttanulmányoznák ezeket, ezért nyilvánosan kérik a minisztert, közölje velük a dátumot, ameddig elküldi a testületnek a tervezetet az indoklással együtt. 
 
A tervezett módosításokat tegnap már bírálta Klaus Iohannis államfő, és több százan tüntettek a javaslatok ellen Bukarestben.

Hirdetés