Igor Dodon nemkívánatos személy Romániában és Ukrajnában?

De facto. Nem de jure. Mondja Iurie Leanca, a moldovai parlament alelnöke.
Hirdetés

A volt miniszterelnök úgy vélekedik, Igor Dodonnak nincs mit keresnie Romániában és Ukrajnában, tekintettel arra, hogy eddig semmiféle párbeszédet nem folytatott a két szomszédos országgal, sőt, botrányos nyilatkozatokat tett velük kapcsolatban.

„Két országgal vagyunk szomszédok: Ukrajnával és Romániával. Ha megfigyelik, Dodon úr hivatalba lépése óta nemkívánatos személy ezekben az országokban. Még nem jogilag, de tényszerűen nemkívánatos személy Romániában is, Ukrajnában is”, jelentette ki Leancă a Szabad Európa Rádiónak adott interjújában.

Az indoklás pedig az, hogy a Moldovai Köztársaság elnöke beiktatásának pillanatától kezdve még telefonon sem beszélt a kijevi vagy bukaresti államelnökkel. „Tett legalább egy látogatást valamelyik országban? Folytatott bármilyen párbeszédet a meglévő problémákról? Nem! És nem is fog tenni semmit. Mert mindeddig csak botrányos nyilatkozatokat tett”, hangsúlyozta Leancă.

A politikus hozzátette: „Minden normális moldovai tudja, hogy ha az embernek van két szomszédja, azokkal jóban kell lenni. Ha nem vagy jóban velük, jönnek a viták, konfliktusok, harcok, Isten őrizz.”

Hirdetés