EU-s szinthez közeli fizetéseket ígér a miniszter az egészségügyi alkalmazottaknak

Na jó, de miből?
Hirdetés

A romániai egészségügyi alkalmazottak fizetése jövőre megközelíti az európai uniós bérszintet, amire eddig még nem volt példa – jelentette ki szerdán Florian Bodog egészségügyi miniszter.

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben azt írja, a közfinanszírozott egészségügyi rendszernek bérek és infrastruktúra szempontjából is tartania kell a lépést a magánszolgáltatókkal.

„Az állampolgárok közül sokaknak nem áll módjukban magánkórházakban kezeltetni magukat, és nem is kellene erre szorulniuk. Az egészségügyi hozzájárulás befizetése garancia kell hogy legyen a szükséges szolgáltatásokhoz való hozzáférésre. (…) Fontos lépéseket tettünk már a rendszerben észlelt hiányosságok pótlása érdekében. 2018-tól az orvosi személyzet fizetése eddig példátlan módon megközelíti majd az európai uniós bérszintet, és már idén jelentős béremelésekre került sor” – áll a bejegyzésben.

A miniszter hozzáteszi, továbbra is prioritás a kórházak modern felszerelésekkel való ellátása, amelyet addig folytatnak, „amíg minden megyei, regionális és egyetemi kórháznak meglesznek azok az eszközei, amelyekre szükségük van a pácienseknek”.

Florian Bodog ugyanakkor rámutat, 1997-től mostanig több mint 5.000 orvost „veszített el” a hazai egészségügy, és több mint 21.000 szakember a magánszektorban folytatta tevékenységet.

Hirdetés